Ministerstvo financí ukončilo 22 smluv s externími advokáty. Chce více šetřit

Ministerstvo financí vypovědělo smlouvy s celkem třinácti advokátními kancelářemi. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Úřad prý chce hlavně ušetřit. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO vyplácí právníkům až stovky milionů ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Vypovězení prvních 22 smluv na externí právní služby je součástí nápravy dosavadní praxe nadměrného outsourcingu služeb. Celková výše odměn vyúčtovaných advokáty na základě vypovězených smluv dosáhla 4 306 400 korun,“ uvádí ministerstvo v tiskové zprávě.

Podle ministra financí Andreje Babiše jde o první fázi a další smlouvy se analyzují. „Chceme dát přednost vlastním odborníkům a příležitost absolventům práv. Praxi, kdy ministerstvo vyplácí právním kancelářím desítky až stovky milionů korun ročně, nehodlám tolerovat,“ vysvětlil ministr.

Ministerstvo financí také začalo připravovat otevřená řízení na právní kanceláře, které by úřad zastupovaly ve sporech kvůli fotovoltaickým elektrárnám.

„Dosavadní právní zástupci byli vybráni bez výběrového řízení a MF není spokojeno mimo jiné s finančními podmínkami smluv. V souvislosti s těmito smlouvami se jedná za loňský rok o náklady ve výši cca 13 milionů korun,“ informuje MF v tiskové zprávě.

Katarína Brezovská, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme