Egyptští studenti protestují proti rozhodnutí soudu, jeden z demonstrantů zemřel

Hlavní egyptský prokurátor nařídil další dva hromadné procesy s víc než 900 islamisty. Další stovky lidí tak čelí vážným obviněním včetně vražd a hrozí jim trest smrti. V pondělí vynesl egyptský soud rozsudek trestu smrti nad 529 stoupenci svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva. S tímto rozhodnutím nesouhlasí egyptští studenti, kteří vyšli do ulic demonstrovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptští studenti demonstrují před Káhirskou univerzitou

Egyptští studenti demonstrují před Káhirskou univerzitou | Zdroj: Reuters

Masový trest smrti rozhořčil mnohé Egypťany. V ulicích měst proti němu protestují tamní studenti. Jeden z demonstrantů dnes zemřel při střetech s policií před Káhirskou univerzitou.

„Ten rozsudek je absolutně nelidský. Teď tu ale vládne vojenský režim a já jsem bohužel jeho součástí, protože pracuji ve státní správě," říká pracovník káhirského magistrátu.

Bezprecedentní rozsudek kritizují Spojené státy i OSN. Hlavní egyptský prokurátor nyní nařídil další dva hromadné procesy s asi 919 islamisty.

„Jsme naprosto zděšení mimořádným případem v Egyptě, kdy soud poslal na smrt 529 lidí. Proces trval pouhé dva dny za absence postupů zaručujících jeho spravedlivý průběh. To je jednoznačně v rozporu s mezinárodním právem,“ prohlásil mluvčí vysokého představitele OSN pro lidská práva Rupert Coleville.

Tresty smrti dostali přívrženci Muslimského bratrstva v souvislosti s protesty z loňského srpna. Po pádu islamistického prezidenta Mursího se podíleli na násilnostech, při kterých zahynuly stovky lidí.

Údajní Mursího stoupenci po celé zemi přepadali policejní stanice a vládní budovy. Byli tak obviněni z vraždy policisty nebo z útoku na policejní budovu.

Rozsudek smrti není definitivní, ještě ho může zvrátit odvolací soud. Čeká se, že tresty zmírní, případně jim nový prezident Sísí po svém zvolení udělí milost.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme