Češi jsou spokojenější se svým bydlením. V roce 2001 ho chválila třetina lidí, dnes je to polovina

Více než polovina Čechů je v současné době velmi spokojená se svým bydlením. Před třinácti lety si ho chválila jen zhruba třetina lidí. Vyplývá to z výzkumu Sociologického ústavu ‘Postoje k bydlení 2013‘, který na konci loňského roku mapoval názory více než tří tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celková spokojenost se stávajícím bydlením byla podle průzkumu v roce 2013 o zhruba 27 procent vyšší oproti roku 2001.

„V roce 2013 více než polovina respondentů ohodnotila svoji spokojenost s bydlením známkami 1 nebo 2 na desetibodové škále, kde známka 1 znamená největší spokojenost,“ popisuje spoluautor výzkumu Petr Sunega.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky výzkumu přiblížil v Ranním interview Radiožurnálu Petr Sunega ze Sociologického ústavu

Spokojenost s bydlením se podle něj liší podle sociodemografických charakteristik respondentů.

„Samozřejmě souvisí s věkem respondenta. Relativně nejméně spokojeni byli mladí lidé. S rostoucím věkem se spokojenost s bydlením zvyšovala. A zvyšovala se také s úrovní nejvyššího dosaženého vzdělání a výši příjmů respondenta,“ vysvětluje.

Stejně jako v roce 2001 byli i v roce 2013 nejspokojenější se svým bydlením lidé žijící ve vlastních rodinných domech. Za nimi následují vlastníci bytů v osobním vlastnictví a členové bytových družstev. Nejméně spokojeni pak byli lidé žijící v obecních bytech a zejména v bytech soukromých majitelů.

Hlavní důvody nespokojenosti s bydlením respondenta | Foto: Sociologický ústav AV ČR

„Důvody nespokojenosti byly čtyři. Nespokojenost s velikostí bytu anebo jeho dispozicí, nespokojenost s vysokými výdaji na bydlení, skutečnost, že byt není ve vlastnictví respondenta a čtvrtý nejčastěji zmiňovaný důvod byla nízká kvalita bytu nebo jeho vybavení,“ přibližuje Sunega.

Zatímco v roce 2001 byli lidé žijící v panelových domech méně spokojeni se svým bydlením než lidé žijící v domech cihlových, v roce 2013 již rozdíl v míře spokojenosti znatelný nebyl.

Udržení či dokonce nepatrné zvýšení atraktivity bydlení v panelových domech může být podle autorů výzkumu důsledkem modernizace a rekonstrukce panelových domů.

Role státu v oblasti bydlení

V posledních 12 letech se také významně zvýšil podíl lidí, kteří se domnívají, že zajištění bydlení je zejména soukromou záležitostí rodiny a nikoliv veřejného sektoru.

Zatímco v roce 2001 považovala největší část respondentů, 47 procent, starost o bydlení občanů jak za záležitost občana a jeho rodiny, tak za záležitost státu či obce. V roce 2013 považovala tuto starost již zřetelná většina respondentů, 60 procent, za soukromou záležitost občana a jeho rodiny.

Tento trend podle autorů výzkumu velmi pravděpodobně souvisí s podstatným zvýšením role vlastnického bydlení a naopak významným oslabením role obecního (sociálního) bydlení v Česku.

Většině mladých lidí, kteří si pořizují vlastní bydlení, pomáhá s financováním rodina. Mezi majiteli nemovitostí ve věku od osmnácti do 44 let využila hypotéku zhruba jen třetina Čechů.

Hodnocení celkové spokojenosti s bydlením v roce 2001 a 2013 | Foto: Sociologický ústav AV ČR

Petra Benešová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme