Zrekonstruovaná plzeňská Techmania prověří hlasivky i zručnost návštěvníků

Plzeňská Techmania už šest let neformálním způsobem vzdělává děti i dospělé. Snaží se jim ukázat fyzikální, chemické a biologické zákony nebo přírodní a technické zajímavosti. Při rekonstrukci za necelých 600 milionů korun se Techmania od základů proměnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na výstavě nechybí Entropa Davida Černého

Na výstavě nechybí Entropa Davida Černého | Foto: Lukáš Milota

V listopadu spustila první 3D Planetárium a teď znovu zpřístupňuje i rozšířenou hlavní budovu science centra, která nově nabízí výstavy na ploše 10 tisíc metrů čtverečních.

Zkušební provoz završí zítřejší slavnostní otevření, široká veřejnost si pak novou Techmanii prohlédne poprvé v sobotu.

Jeden z exponátů nese název Zařvi jako lev, kde si lidé zkoušejí, kolika decibely jsou schopni křičet. Skupinka školáků se bez problémů dostala na hladinu 156 decibelů.

„Návštěvníci si také mohou vyzkoušet, jestli dokážou ručkovat jako opice, běhat rychle třeba jako slepice a tak dále,“ popisuje vedoucí vývojových týmů David Lobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zrekonstruovanou Techmanii navštívil reportér Lukáš Milota

Mezi prvními návštěvníky je Petr Kozerovský z Plzně, který na výstavě zjistil, že má poloviční sílu stisku čelisti než krokodýl. Další atrakcí je simulovaný les, kde se návštěvníci mohou pokusit odhadnout, odkud přicházejí jednotlivé zvuky.

Další expozice mapuje vývoj průmyslové výroby na Plzeňsku, jiná zase obnovitelné zdroje energie.

„Musím pochválit lektory. Děti úměrně k jejich věku seznámili s věcmi, které neznají,“ říká učitelka Eva Tanzerová, která na výstavu přivedla děti ze školy Martina Luthera v Plzni.

„Mně se líbilo ručkování nad desku, která vypadá, jako když je pod tím voda a propast,“ pochvaluje si malá Eliška.

Na plzeňské Techmanii nechybí ani Entropa Davida Černého, která reprezentovala Českou republiku při předsednictví EU.

Proměnu Techmanie včetně stavby 3D Planetária měl na starosti technický manažer Jiří Vlasák. Podle něj je Techmania nyní třikrát větší.

Celkový pohled na prostory Techmanie | Foto: Lukáš Milota

I když cílí na školy a rodiny s dětmi, její ředitel Vlastimil Volák věří, že bude zajímavá pro každého. „Nabídneme expozice pro všechny věkové kategorie,“ slibuje.

Kromě expozic, z nichž některé budou ještě letos vznikat, nabízí Techmania nejen školákům i dílny, klubovny a špičkově vybavené laboratoře. „Dneska k nám bude moct přijít i veřejnost a experimentovat,“ dodává Volák.

Součástí nové Techmanie je i dvoupatrové parkoviště. Návštěvníci mohou také využít kompletní zázemí se šatnou, obchodem a jídelnou.

Lukáš Milota, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme