Grémium ČSSD projedná, jak dál s církevními restitucemi

Vedení sociální demokracie dnes dopoledne probere, jak bude strana pokračovat ve vyjednávání s církvemi o restitucích. Jednání expertních komisí totiž v úterý zkrachovala, když církve nepřistoupily na snížení náhrad za nevydaný majetek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaplička s křížem

Kaplička s křížem | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Vedoucí vyjednávacího týmu, senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD, neúspěch jednání zklamal. Po poslední schůzce s církvemi dokonce navrhla, že by se jim mohly zdanit finanční náhrady, které dostávají za nevydaný majetek.

„Pokud k dohodě nedošlo – a je otázka, jestli k ní dojde v okamžiku, kdy budou církve jednat přímo na vládní úrovni tak, jak to v tuto chvíli požadují, potom je samozřejmě otázka, co udělá Poslanecká sněmovna. Hlasů o tom, že by finanční náhrady měly být zdaněny, je docela dost a jsou to hlasy velmi silné,“ vysvětlila.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD chce vytvořit vládní tým, který by ve vyjednávání s církvemi pokračoval. Lidovci to ale odmítají.

Na základě zákona o majetkovém vyrovnání mají církve dostat zpět nemovitosti v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Kromě toho se církvím bude postupně snižovat příspěvek na podporu činnosti.

Církevní restituce | Foto: ČTK

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme