Prezidentské volby na Slovensku skončily. Konkurovaly jim výlety i práce na zahradě

Slováci se rozhodovali, komu dají hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Anebo zvažovali jestli spíše než do volební místnosti nevyrazí na výlet, do přírody či na zahradu. Volební místnosti se uzavřely ve 22 hodin. První průběžné výsledky by měly být na webu slovenského statistického úřadu asi do půl hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slováci volili prezidenta i ve Vysokých Tatrách ve výšce 1840 metrů nad mořem

Slováci volili prezidenta i ve Vysokých Tatrách ve výšce 1840 metrů nad mořem | Zdroj: Reuters

Souboj úřadujícího premiéra Roberta Fica s podnikatelem a filantropem Andrejem Kiskou nemá předem jasného vítěze.

Bratislavští voliči se jasně vyslovují pro Kisku. Slovenská metropole dává přednost výměně stráží v prezidentském paláci, kde doteď vládnul Ivan Gašparovič, spojenec premiéra Fica.

„Aby to nebyla jen vláda jedné strany. Možná aby se lidé konečně zamysleli nad tím, co je opravdu dobré, a co ne,“ říká mladá volička.

Bratislava ale samozřejmě nereprezentuje celé Slovensko. Robert Fico má v regionech řadu skalních příznivců. „Náš člověk, zlatý chlapec,“ shodují se starší ženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby na Slovensku sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Odcházející prezident Gašparovič dnes volil v jedné bratislavské základní škole. Neřekl to sice přímo, bylo ale jasné, že jeho hlas dostal premiér Fico.

„Volil jsem, protože tomu kandidátovi důvěřuji. Kvůli jeho schopnostem, jeho pracovitosti i zodpovědnosti,“ vysvětlil.

Premiér Fico vhodil svůj hlas do urny ve vesnici Veľké Dvorany, kde má rodinu. Volební oběd mu uvařila maminka. Přestože na Kisku během kampaně ostře útočil, v samotném závěru vsadil na mírnější rétoriku: „Musím respektovat rozhodnutí lidí. Pokud mi večer dají důvěru, zůstanu s nimi v dobrém i zlém a budu pro ně dělat tolik, kolik půjde.“

Slováci volí prezidenta. Vyhrát může premiér Fico, nebo nováček Kiska

Číst článek

Voličům se během kampaně prezentoval jako zkušený politik. Varoval před volbou Andreje Kisky, který je podle Fica nebezpečným amatérem, jakého si Slovensko nemůže v prezidentské funkci dovolit. Podle komentátorů premiér útočil na svého soupeře tak ostře kvůli překvapivě malému náskoku z prvního kola voleb. Fico tehdy Kisku porazil jen o čtyři procenta.

Andrej Kiska volil v Popradu pod Tatrami | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Nestraník Kiska, který chce omezit mocenský monopol Ficovy strany SMER, dnes hlasoval doma v Popradu pod Tatrami. „Už je to jen v rukách lidí. Tento můj jeden hlas se sice počítá, ale doufám, že přijde volit hodně lidí a že hlasů bude dost,“ uvažuje Kiska.

Slovenská média dnes zároveň citovala zahrádkářský svaz, podle kterého je zrovna vhodná doba na sázení cibulky, hrachu, špenátu nebo mrkve. Jestli uzrál čas i na politickou změnu, se Slováci dozvědí v noci po sečtení výsledků.

Volební den proběhl bez problémů až na několik ojedinělých incidentů na východním Slovensku. Stížnosti se týkaly údajného kupování voličských hlasů v blízkosti romských osad. Odhaduje se, že volební účast dnes byla vyšší než v prvním kole, kde dosáhla 43,5 procenta.

Robert Fico a Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme