Památník bitvy na Chlumu zahájil hlavní turistickou sezonu

Výstřelem z děla byla zahájena hlavní sezona památníku bitvy na Chlumu. Návštěvníci se mohou přijít podívat každý den kromě pondělí. Nově jsou pro ně připraveny i naučné filmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí programu byla i malá přehlídka jednotek rakouských a pruských vojáků

Součástí programu byla i malá přehlídka jednotek rakouských a pruských vojáků | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Do promítacího sálu jsme udělali větší film, kde generál Benedek vypráví, jak se on sám dívá na válku. V expozici je připravený krátký film, který vidí bitvu očima vojáka, který umíral,“ zve ředitelka památníku bitvy na Chlumu Naděžda Machková Prajzová.

Expozice je od roku 2012 nově zrekonstruovaná. „Návštěvníci si mohou prohlédnout například rozdíl mezi pruskou a rakouskou armádou a jsou v ní také detailně popsány události bitvy ze 3. července 1866,“ říká ředitelka památníku, do kterého každý rok zavítá 11 000 turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

U zahájení sezony Památníku bitvy na Chlumu byl také Ondřej Vaňura

Sezona byla zahájena výstřelem z děla. „Je to replika tříliberního horského kanónu, který používali naši dělostřelci za maršálka Radeckého v severní Itálii,“ vysvětluje Jiří Černý, který dělo na zahájení obsluhoval.

„Muzeum se o mnoho zlepšilo. Každý rok sem chodíme bojovat a umírat smrtí hrdinů. V osudové bitvě tu padly desetitisíce našich dědů a pradědů. Už proto sem jezdíme,“ zdůvodňuje pan Černý.

Na Chlumu, severozápadně od Hradce Králové, porazila pruská armáda 3. července 1866 rakousko-saskou armádu. Bitvy se zúčastnilo téměř 440 000 mužů, nejvíc v historii na českém území.

Výstřelem z děla byla zahájena hlavní sezona památníku bitvy na Chlumu | Foto: Ondřej Vaňura

Zobrazit místo Památník bitvy 1866 na Chlumu na větší mapě

Ondřej Vaňura, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme