Francouzský premiér Ayrault podal demisi, vystřídá ho prý Manuel Valls

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault podal s celou vládou demisi. Oznámil to premiérův úřad. Čtyřiašedesátiletý Ayrault tak vyvodil osobní zodpovědnost za těžkou porážku socialistů v obecních volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault | Zdroj: Reuters

Francouzský prezident François Hollande údajně jmenuje novým premiérem dosavadního ministra vnitra Manuela Vallse. Podle agentury AFP to potvrdilo několik zdrojů.

Hollande má své rozhodnutí oficiálně oznámit ve večerním televizním projevu k národu.

Rozčarování nad působením Ayraulta, který byl ve funkci téměř dva roky, netají zhruba dvě třetiny obyvatel, tedy stejně jako u Hollandea. Ayraultův odchod si podle nedávné ankety přálo kolem 70 procent Francouzů.

Ayrault už po nepříznivých výsledcích prvního kola voleb připustil, že mnozí voliči svou vysokou neúčastí či hlasováním vyjádřili obavy i pochyby nad vládní politikou.

Jean-Marc Ayrault, který byl předsedou vlády od května 2012, je veteránem francouzské socialistické politiky. V parlamentu zasedal od roku 1986 do července 2012, kdy se křesla vzdal kvůli úřadu premiéra. Od roku 1997 v parlamentu také vedl poslanecký klub socialistů.

V nedělním druhém kole komunálních voleb ve Francii uspěla opoziční pravice. Konzervativci jasně porazili vládní socialisty, kteří přišli o řadu důležitých měst. Překvapením byl i úspěch krajně pravicové Národní fronty.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme