Česká vláda chce emise snižovat pomaleji, než jak prosazuje Evropská komise

Vláda má výhrady k plánu Evropské unie, jak zmenšit podíl skleníkových plynů v ovzduší. Bojí se, aby výrazné snižování emisí nevedlo k růstu nezaměstnanosti a aby tím netrpěl celý český průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Evropská komise chce zavázat unijní země, aby do roku 2030 výrazně snížily emise oxidu uhličitého. Konkrétně o 40 procent toho množství, jaké průmysl vypouštěl do ovzduší v roce 1990.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) může být Česko v otázce snižování emisí poměrně ambiciózní. „Vláda dnes hovoří o tom, že jsme připraveni bavit se o cíli 35procentního snížení emisí. Anebo za předpokladu, že dojde k dohodě hlavních emitentů příští rok v Paříži, jsme připraveni bavit se i o 40 procentech snížení. Aniž by to snížilo konkurenceschopnost českého průmyslu,“ naznačuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU chce vypouštět méně skleníkových plynů do ovzduší. K jejím plánům má ale česká vláda výhrady. Na detaily jsme se v Ranním Interview ptali ministra životního prostředí z hnutí ANO Richarda Brabce.

Základ snižování emisí v Česku je podle něj v postupném odstavování hnědouhelných elektráren ČEZu. „Velkou rezervu má ČR také ve snižování energetické náročnosti a v energetických úsporách. Například se to týká zateplování domů a tedy spotřeby elektrické energie a tepla,“ dodává.

Členské země Unie mají zároveň podle představ Evropské komise získávat v roce 2030 nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů.

„Máme negativní zkušenosti hlavně s dotacemi pro solární elektrárny a ve finále to vlastně zaplatí průmysl a občané, spotřebitelé elektřiny. Myslím si, že v tomto jsou česká vláda i naše firmy zajedno, že si myslíme, že není správné navyšovat ten podíl,“ říká vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministr životního prostředí Richard Brabec doplňuje, že Česká republika proto chce, aby 30procentní zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů byl ne závazný, ale indikativní cíl. A aby si každá členská země EU mohla vybrat svůj vlastní takzvaný energetický mix.

„A měl by především zohledňovat národní specifickou situaci. Ta je v ČR úplně jiná než například v severských zemích nebo i v Německu. Které značnou část obnovitelných zdrojů řeší prostřednictvím větrných elektráren. Takže tady si sama EU podle není úplně jistá, protože je to i otázka konkurenceschopnosti,“ vysvětluje.

Česko by si mělo dávat splnitelné cíle

Výhrady vůči unijnímu plánu má i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Česko by si podle něj mělo dávat jen splnitelné cíle.

„Česká republika je jednou z nejprůmyslovějších zemí Evropské unie, tudíž jakákoliv diskuse o tomto klimatickém balíčku má zásadní dopad do konkurenceschopnosti České republiky,“ upozorňuje Rafaj.

Postoj české vlády kritizuje vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Kabinetu podle něj chybí konkrétní cíl v otázce podpory obnovitelných zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu EK na závazné snižování emisí mluvili na Radiožurnálu Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace

Třeba uhlí by Rovenský postupně nahrazoval cíleně pěstovanou energetickou biomasou. „Jedná se primárně o rychle rostoucí energetické dřeviny, které lze využívat ke komerční výrobě elektřiny a tepla,“ zmiňuje.

Definitivní dohodu chtějí unijní země uzavřít ještě před klimatickou konferencí, kterou na konci příštího roku hostí Paříž.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme