Trosky ze ztraceného letadla mohou vyplavat u australských břehů, odhadují vědci

Pátrání po ztraceném malajsijském letadle MH370 pokračuje čtvrtý týden. Odborníci se ale obávají, že jeho trosky nemusí záchranáři nikdy nalézt. Pravděpodobné podle nich je, že samy do šesti měsíců vyplavou na pobřeží Austrálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malajsijský premiér Najib Razak (v popředí druhý zleva) navštívil australský Perth, vlevo austrlaksý premiér Tony Abbott

Malajsijský premiér Najib Razak (v popředí druhý zleva) navštívil australský Perth, vlevo austrlaksý premiér Tony Abbott | Zdroj: Reuters

„Je to jedna z nejnáročnějších pátracích a záchranných operací, kterou jsem kdy viděl. Ujišťuji vás ale, že Austrálie dělá vše proto, aby Malajsii pomohla najít a vylovit ztracený letoun z Indického oceánu,“ prohlásil šéf australského koordinačního centra pátrání Angus Houston.

I přes komplikace ale Malajsie ani Austrálie nechtějí hledání po ztraceném letounu přerušit. Potvrdil to během své návštěvy v Perthu i malajsijský premiér Najib Razak.

"Odpověď na tuto tragickou událost dlužíme truchlícím rodinám. Také svět od nás očekává, že pro vyřešení uděláme vše. Nezastavíme se v pátrání a budeme podporovat rodiny obětí. Věřím stejně jako premiér Abbott, že brzy tuto tragédii uzavřeme,“ prohlásil premiér.

Po ztraceném letadle pátrá 500 lidí, 9 letadel, 10 lodí a britská ponorka. Soukromý letoun zapůjčil k pátrání i novozélandský režisér Peter Jackson, tvůrce trilogie Pán Prstenů.

Let MH370 s 239 lidmi na palubě zmizel v noci na 8. března na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. Po několika hodinách ve vzduchu se údajně zřítil do Indického oceánu. Vyšetřovatelé už dříve vyjádřili podezření, že letoun někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučené nejsou ani technické problémy.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle - použité technologie | Foto: ČTK

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme