Stát zvýší většině hasičů od července plat, v příštím roce se dočkají úplného dorovnání mezd

Většina hasičů si od poloviny roku polepší o tisíc korun měsíčně. Ministerstvo vnitra chce ohodnotit dvě třetiny příslušníků sboru za riziko, které podstupují v terénu. Policisté, pracovníci vězeňské služby i hasiči se poté v příštím roce pak dočkají úplného dorovnání mezd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst

Hasiči v Libereckém kraji mají novou budovu. Sestěhují se z různých míst | Zdroj: ČTK

Dvě třetiny hasičů dostanou od poloviny roku přidáno, plat by se jim měl navýšit o tisíc korun měsíčně.

Hasičů je v Česku zhruba 9500. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD by jejich počet rád navýšil. Chtěl by také zlepšit spolupráci mezi sbory.

„Ideální stav by byl někde kolem 12 tisíc profesionálních hasičů nebo se zaměřit více na spolupráci s poloprofesionálními a amatérskými hasiči. To je otázka diskuse s panem generálem Rybou,“ řekl Chovanec.

Přidáno dostanou hasiči, policisté i vězeňská služba

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD přislíbil na dnešním jednání s odboráři dorovnat příští rok mzdy policistům a hasičům.

Letos dostali přidáno o dvě procenta, příští rok vláda dorovná zbytek, o který přišli policisté a hasiči kvůli úsporám v roce 2010. Ministerstvo financí bude muset vyčlenit zhruba miliardu korun navíc.

„Ministr vnitra navrhne do rozpočtu pro rok 2015 navrácení osm procent hasičům, policistům a vězeňské službě. Je to pro nás velký úspěch, protože původní návrh byl čtyři procenta v roce 2015 a další čtyři procenta v roce 2016,“ řekl Jiří Vítek z odborové Unie bezpečnostních složek.

Evelyna Kulíšková, Pavla Firbacherová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme