V Královéhradeckém kraji loni nejlépe třídily odpad Malá Úpa, Pec pod Sněžkou a Úpice

Každý z obyvatel Malé Úpy na Trutnovsku vytřídil loni v průměru 185 kilogramů odpadu. Tento výsledek obci vynesl ocenění v krajském kole soutěže Čistá obec. I v kategorii měst uspěli zástupci Trutnovska, Pec pod Sněžkou a Úpice. Celkem se do soutěže z Královéhradeckého kraje zapojilo více než 400 vesnic a měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice Malá Úpa Královéhradecký kraj

Hranice Malá Úpa Královéhradecký kraj | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Soutěž ve sběru tříděného odpadu oceňuje nejlepší výsledky v šesti kategoriích. U prvních tří záleží na počtu obyvatel.

V kategorii měst nad 2000 obyvatel obhájila své loňské prvenství Úpice a stejný vítěz jako loni byl i v kategorii měst s 300 až 2000 obyvateli – Pec pod Sněžkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ocenění obcí, které v Královéhradeckém kraji nejlépe třídí odpad, sledovala redaktorka Lucie Valášková

Podle stavebního technika z městského úřadu Pece pod Sněžkou Jiřího Čepelky kvalitnímu třídění pomáhá i sběrný dvůr, který v roce 2012 město postavilo ve Velké Úpě, která pod Pec spadá.

„Potom je to dobrou prací technických služeb, které se starají o to, aby byl všude pořádek. A v neposlední řadě je to i společnost, která nám zajišťuje svoz tříděného odpadu z Pece pod Sněžkou,“ řekl Čepelka.

Do soutěže se zapojují i ty nejmenší vesnice. V kategorii obcí do 300 obyvatel byla v roce 2013 ve třídění nejlepší Malá Úpa. Podle starosty obce Martina Prokopa (Nezávislí) tamní obyvatele do třídění nikdo nutit nemusí. „My jsme horská obec v Krkonošském parku, takže ti lidé, kteří tam bydlí, k tomu mají vztah,“ poznamenal.

Lidé v Malé Úpě loni vytřídili 185 kilogramů odpadu v přepočtu na každého obyvatele. V porovnání s rokem 2012 tím zlepšili svůj průměr o 21 kilogramů, k čemuž podle starosty Prokopa přispěli i turisté.

Malá Úpa se díky objemu vytříděného odpadu stala i absolutním vítězem osmého ročníku soutěže.

Skokanem roku ve třídění je obec Vřesník na Jičínsku s necelou stovkou obyvatel. Ta poskočila z příčky s číslem 402 až na 104. pozici. Pořadatelé soutěže udělili i dvě speciální ceny v oblasti třídění elektrozařízení.

Soutěž organizuje Královéhradecký kraj a obalová společnost Eko-Kom.

Lucie Valášková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme