Vinná réva vyrašila dřív než obvykle, teď ji ohrožují housenky osenic

Kvůli teplé zimě raší letos vinná réva dřív než obvykle. Bohužel právě ve stejné době, kdy se na ní živí housenky osenic. Ty teď úrodu hroznů ohrožují. Napadly vinice na jižní Moravě, ale také na Slovensku a v Rakousku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Vojtěch Berger

Osenice je nevzhledný šedo hnědě zbarvený motýl, který škodí na řadě rostlin. Na jaře se líhnou larvy, které se živí na nadzemních částech rostlin. Na vinné révě vyžírají očka, ze kterých vyrůstají nové výhony.

Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Púčka za všechno může mírná zima. Keře vinné révy nevymrzly, naopak začaly rašit dřív než v minulých letech.

„Réva začala rašit už kolem 20. března, což je velmi brzký termín. Normálně probíhá rašení mezi 10. až 20. dubnem. Ty osenice tady jsou, ale potkalo se to s dřívějším rašením révy,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z čeho mají v těchto dnech obavy pěstitelé vinné révy, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Ochránit révu před housenkami je obtížné. Housenky osenic jsou pro vinaře větší katastrofou než mnohem častější škůdci housenky píďalky různorožce trnkového. Jsou totiž výrazně žravější.

Většina se navíc během dne ukrývá v půdě, takže je vinaři nacházejí jen náhodně. Vinice musejí kontrolovat v noci. A totéž platí i o postřicích, které je nutné použít také v noci, aby na housenky zabraly a byly účinné.

Kdyby se urodilo výrazně méně hroznů než obvykle, vinaři by je museli dovézt ze zahraničí, pokud by bylo odkud, a to by se jistě projevilo i v cenách vína na trhu. Vinaři se zatím nechtějí pouštět do odhadů škod, ale situaci považují za vážnou.

Brno a spolek vinařů zakládají vinici na Špilberku, porostou zde dvě bílé odrůdy

Číst článek

„Samozřejmě vinaři se bojí, protože sklizeň to určitě zredukovat může. Bude to podle lokalit, těžko v tuto chvíli spekulovat o nějaké vyčíslitelné škodě. Musíme počkat, co vyraší. A také doufat, že nám to, co nesežerou housenky, nespálí mráz,“ říká Martin Púček.

Podle meteorologů mohou tento týden ranní teploty klesnout až k minus čtyřem stupňům. Před dvěma lety takto mráz na některých moravských vinicích spálil některé méně odolné odrůdy dokonce až v květnu.

Jaroslav Skalický, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme