Padesátníkům z Vysočiny pomáhá s hledáním práce jihlavská charita

Speciální kurzy pomáhají nezaměstnaným padesátníkům najít nejen práci, ale i ztracené sebevědomí. Jde totiž o dlouhodobě nejohroženější skupinu lidí na trhu práce. Například v Jihlavě se jim snaží pomáhat tamější charita. Připravila pro ně opět akci s názvem MOST 50. A zájem padesátníků je velký.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekvalifikační kurz v Agrostroji v Pelhřimově

Rekvalifikační kurz v Agrostroji v Pelhřimově | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme skupina lidí, které nikdo nechce zaměstnávat, my nad padesát let. Řeknou, že potřebují někoho mladšího. Anebo ani neodpoví. Nemají ani tu slušnost odpovědět,“ říká na prvním setkání s ostatními čtrnácti padesátníky pan Saša ze Žďárska.

Přijel i se svou ženou. Zaklepat na dveře jihlavské charity jim netrvalo dlouho. On je bez práce půl roku. Manželka Míla dva měsíce.

„Měla jsem pracovní smlouvu na dobu určitou, a jelikož požadují invalidní důchodce, tak mi ji neprodloužili. Už jsem byla jednou bez práce. Před pěti roky. Velice těžko jsem práci sháněla. Teď je mi o pět let víc, takže to je úplná katastrofa. Ve Žďárském okrese není vůbec nic,“ popisuje paní Míla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pomáhá jihlavská charita padesátníkům s hledáním práce, zjišťovala reportérka Olga Štrejbarová

Manželé splnili jedinou podmínku projektu Most 50, a to dovršení věku padesáti let. Přijít může jinak každý, nemusí být veden na úřadu práce, dokonce může práci mít, ale s pocitem nejistoty. I Sašovi a Míle charita navíc nabízí proplacení cestovného.

„Když člověk tu práci hledá půl roku, rok, ztrácí sebevědomí, má pocit, že k ničemu není. Že to musí jen doklepat. To my se snažíme prolomit a znovu jim tu sebedůvěru vrátit,“ vysvětluje Jan Tkadleček, jeden ze tří lidí, kteří vrací aktuálně patnáctce padesátníků z Vysočiny sebevědomí a pomáhají jim najít práci.

„Když se podaří někomu práci najít, tak sem přijde a je úplně cítit, jak to zvedne náladu a chuť, že taky budou hledat, že ani ti padesátníci nejsou odvařená skupina,“ dodává.

Zkušenosti jihlavské charity s projektem Most 50 jsou po roce fungování velmi dobré. Z prvního běhu našly práci více než dvě třetiny klientů.

Další nábor padesátníků zklamaných uplatněním na trhu práce bude v Jihlavě 7. července. Vedle práce s počítačem a individuálním školením podle potřeb získají zpět hlavně ztracené sebevědomí.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme