Fandové hokeje mohou v pralese navštívit i běloruského dědu Mráze

Hokejové mistrovství světa se sice hraje v době skoro letního počasí, ale pořád je to zimní sport. A tak běloruští organizátoři šampionátu nabízejí fanouškům návštěvu sídla dědy Mráze v Bělověžském pralese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děda Mráz

Děda Mráz | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

S průvodcem vstupuji do opravdu rozlehlé rezidence dědy Mráze. Jeho dřevěná chaloupka je přímo v centru areálu.

Nejdříve ho musíme vyzvat, aby nás přivítal. Stačí zakřičet: dědo Mrázi, ukaž se! Za chvíli se skutečně objevuje vysoký, vousatý muž. Bez tradičního teplého kožichu.

„Toto je jarní úbor. Na letní košili je ještě čas a zimní oblek jsem zavřel do skříně,“ popisuje mi svůj šatník děda Mráz.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rezidenci běloruského dědy Mráze natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Myslel jsem si, že má přes rok volno, ale není to pravda. „Možná, že váš Ježíšek spí a pracuje jen jeden den v roce.

Běloruský děda Mráz je ale ve službě neustále po celý rok,“ kritizuje svoji českou konkurenci vousatý stařec.

Předává mě své kolegyni a ta mě nutí křičet do koruny vánočního stromu, že chci štěstí, zdraví a lásku. Vracím se raději k dědovi Mrázovi.

„Mým hlavním úkolem je vítat hosty. Už u mě byli lidé z 95 zemí světa. Denně mé sídlo navštíví až šest tisíc turistů,“ říká mi děda Mráz. V převleku pohádkové bytosti se tento pán už setkal s milionem lidí. Pořád musí být milý, vstřícný. Není to unavující? ptám se.

Saně dědy Mráze | Foto: Petr Vavrouška

„A jak se asi cítí váš Karel Gott, který se taky musí pořád na své fanoušky usmívat? Taky nemůže říct, dnes to balím, nemám náladu,“ dokazuje děda Mráz znalosti české kultury a zve mě do svého sídla.

Během minulých sportovních akcí předvídali výsledky zápasů chobotnice, krab a nebo slon. Koho tipuje na hokejové zlato vševědoucí muž?

„Zvítězí přátelství a porozumění mezi lidmi. A ten tým, který předvede nejlepší hokej,“ odpovídá diplomaticky běloruský děda Mráz.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme