K volbám přišlo v Indii rekordních 66 procent voličů, společnost chce změnu

Rekordní účast voličů potvrdilo poslední kolo voleb v Indii. K hlasovacím zařízením přišlo 66 procent voličů, celkem přes 550 milionů lidí. Podle odhadů se vítězem největších demokratických voleb světa nejspíš stane opoziční Indická lidová strana v čele s nacionalistou Narendrou Módím. Hlavním tématem voleb však nebyl nacionalismus, ale ekonomika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do indického parlamentu

Volby do indického parlamentu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Výraznou skupinou voličů byli mladí lidé. Od posledních voleb v roce 2009 přibylo v Indii 120 milionů voličů a i jinak mají mladí dost velké zastoupení – polovina z jedné a čtvrt miliardy Indů je mladší pětadvaceti let.

„Nezaměstnanost mezi mladými je velká, až skončím školu, nevím, jestli najdu práci,“ přiznává mladý student a pojmenovává tak asi hlavní téma voleb – nezaměstnanost a ekonomický rozvoj. Všichni kandidáti také nastartování indické ekonomiky slibovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Indii přiblížil tamní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Oficiálně se nezaměstnanost v Indii pohybuje kolem 10 procent, je to však jen číslo.

„Tady se polovina lidí zaměstnává sama, což znamená cokoli od byznysmena až po poslíčka nebo někoho, kdo sedí na rohu a prodává třeba celý den balíčky kapesníků,“ popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Indii Jaromír Marek.

Za nabarvený prst sleva

„Terno“ je mezi Indy třeba práce ve státních službách, ale jak tam, tak v dalších oborech panuje v Indii velká přezaměstnanost.

„V praxi to znamená, že když přijdete na benzinovou pumpu, tak vás obslouží třeba šest, osm lidí – dva vám ukážou, kam máte zajet, další vám otevře nádrž, další vám natankuje, jinému zaplatíte a další dva vám mezi tím utřou auto od prachu,“ přibližuje zpravodaj ČRo.

O takovou práci však mladí Indové nestojí. „Chtějí práci mnohem lepší, modernější. Otázka ovšem je, jestli jim jí bude jakákoli vláda schopná také nabídnout,“ dodává Marek.

Velká účast ve volbách vypovídá o tom, že Indové si přáli změnu – to bylo ostatně slovo, které se v kampani často skloňovalo.

Parlamentní volby v Indii. Nejžhavější kandidát na budoucího indockého premiéra, populista Nárendra Módí | Foto: ČTK/AP, Ajit Solanki

„Letos se volilo až skoro demonstrativně, jako jakýsi projev vlastenectví. Třeba některé restaurace nebo obchody nabízely lidem slevu, když se prokážou nabarveným prstem – to je důkaz toho, že lidé byli ve volební místnosti a odvolili,“ dodává zpravodaj.

Favoritem na vítězství ve volbách je hinduistický nacionalista Módí. Jeho naděje zvyšují ekonomické úspěchy, jichž pod jeho vedením dosáhl indický stát Gudžarát, který se nachází na západě Indie u hranic s Pákistánem.

Výsledky hlasování o tom, jak se rozdělí 543 křesel ve Sněmovně lidu, by měly být známy tento týden v pátek.

Jaromír Marek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme