Maďarský parlament potvrdil Orbána ve funkci premiéra

Maďarský parlament dnes podle očekávání schválil Viktora Orbána ve funkci premiéra na další čtyřleté období. Orbánův Maďarský občanský svaz (Fidesz) jasně zvítězil v dubnových volbách a v zákonodárném sboru má opět výraznou většinu mandátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Orbána při dnešním hlasování ve 199členném parlamentu podpořilo 130 poslanců, proti němu se vyslovilo 57 zákonodárců. Staronový premiér v parlamentu složil přísahu a poděkoval všem voličům za jejich účast v dubnových volbách, napsaly agentury MTI a Reuters.

Šéf Fideszu bude stát v čele maďarské vlády již potřetí. Orbán byl premiérem v předchozím funkčním období od roku 2010 a kabinet vedl rovněž v letech 1998-2002.

Orbánovi konzervativci ve volbách získali 44 procent hlasů a i díky úpravám volebního systému obsadili v parlamentu 133 křesel. To jim stejně jako v minulém volebním období dává k dispozici dvoutřetinovou většinu, umožňující i změny ústavy.

Orbán je v Evropské unii vnímán jako kontroverzní politik. Jeho úpravy základního zákona země se staly terčem kritiky nejen doma, ale i v zahraničí, a od některých pak musel ustoupit. Brusel poukazoval především na porušování demokratických principů, jako je respektování práv menšin, svobody vyznání i nezávislosti justice a sdělovacích prostředků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme