Geocaching slaví čtrnácté narozeniny. V Česku jsou desetitisíce registrovaných hráčů

Česko je geocachingová velmoc. Na serveru geocaching.com je zaregistrováno 76 tisíc českých hráčů. Hra, jejímž cílem je hledání pokladu za pomoci navigace, oficiálně vznikla přesně před 14 lety uložením první skryté schránky na území Spojených států amerických.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční keš nedaleko Prahy

Tradiční keš nedaleko Prahy | Foto: Zuzana Foglarová

Při geocachingu hledají hráči za pomoci GPS navigace schovaný poklad, kterému se říká keš (z anglického cache), neformálněji keška. Údaje o její poloze a nápovědu zjistí hráč po přihlášení na mezinárodní stránku soutěže geocaching.com.

„Dávají se na různá místa, nejlepší je, když je to v přírodě, jsou to přírodní úkazy nebo třeba památky. Ale jsou to i místa třeba v městské zástavbě, což já osobně nepreferuju, protože chodit s GPS po městě není pro mě,“ říká Jakub, který se geocachingu věnuje už několik let.

K nejúspěšnějším českým hráčkám patří Michaela Modalková, známá pod přezdívkou Atlaska. Nejraději má hledání, spojené s delší trasou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co lidi láká na geocachingu, vysvětluje reportérka Eva Rajlichová

„K vrcholným zážitkům patří Velká husí cesta na Kokořínsku. Je poměrně dlouhá, provází ji příběh o zatoulané divoké huse, která nestihla odlet. Aby si to člověk užil, je dobré to naplánovat i s přespáním někde pod převisem,“ uvádí Michaela.

Češi si geocaching oblíbili. V roce 2005 tady bylo 700 registrovaných kešek, teď jich je přes 38 tisíc. S masovostí této hry se mění i její pravidla. Schváleny by už například nebyly keše nacházející na nebezpečných místech, které ale v počátcích geocachingu existovat mohly.

Jednalo se třeba o keše v konstrukci železničních mostů nebo na vrcholcích komínů. Kačeři - jak se hráčům česky říká - ale umístují schránky i na území národních parků, což může někdy představovat problém.

„Pokud zjistíme, že schránka není umístěna korektně a je pro nás z ochranářských nebo právních důvodů nepřípustná, přes server kontaktujeme zřizovatele schránky a snažíme se s ním domluvit na přemístění,“ popisuje Michal Skalka z Krkonošského národního parku.

Pražské kešky s názvy Prague bridges 1 - Karlův most a Terezka, která se nachází u budovy magistrátu, patří dokonce mezi nejnavštěvovanější na světě .

K zajímavým místům dovede své posluchače i Český rozhlas v rámci hry Hledej kešky. Schránky jsou na místech spojených s rozhlasem. Jedna z nich je ukryta například v historické budově na Vinohradské 12.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme