Volit do Evropského parlamentu začínají Slováci. Dočkali se i Lotyši a Malťané

Volby do Evropského parlamentu jsou v plném proudu. Odvoleno už je v Irsku, Velké Británii a Nizozemsku. Ve většině zemí evropské osmadvacítky lidé půjdou volit až v neděli. Dnes se volební místnosti otevírají v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu | Foto: Filip Jandourek

Slovenský statistický úřad slibuje rychlé sčítání hlasů díky novému informačnímu systému. V budoucnu by s ním Slováci mohli volit kompletně elektronicky.

Během dvou předchozích eurovoleb měli Slováci nejnižší volební účast ze všech členských států. Nikdy zatím nepřišlo více než 20 procent oprávněných voličů a letos se očekává podobně nízká účast. Slováci přitom v průzkumech vykazují vysoké sympatie k Evropské unii i společné měně euro.

Češi si vyberou své zástupce do europarlamentu. Volební místnosti se opět otevřou v osm hodin

Číst článek

I toto nadšení ale slábne. „Procházeli jsme finanční a dluhovou krizí, což se projevilo na zvýšení nezaměstnanosti, takže eurooptimismus, který byl na Slovensku vždy o mnoho větší než v České republice, už se také postupně snižuje,“ říká šéf informační kanceláře Evropského parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Výsledky eurovoleb letos poprvé přímo ovlivní Evropskou komisi, tedy v uvozovkách evropskou vládu. Podle Lisabonské smlouvy se nově předseda komise vybírá s přihlédnutím právě k výsledkům posledních eurovoleb.

Počty mandátů v europarlamentu mají jednotlivé země rozdělené podle počtu obyvatel. Přepočet na křesla ale více zvýhodňuje menší země proti větším. První výsledky evropských voleb budou v neděli v jedenáct hodin večer.

V Česku je dnes druhý a zároveň poslední volební den. Volební místnosti se otevírají v osm hodin ráno a zavírají ve dvě hodiny odpoledne.

Vojtěch Berger, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme