Slovenská kuchyně se mění, klade větší důraz na kvalitu

Nová generace kuchařů se snaží oživit slovenskou kuchyni. Fritovací hrnce skončily na smetišti a vaří se z toho, co vyrostlo na zahradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Kotzig vede restauraci v Košariskách nedaleko česko-slovenské hranice

Ivan Kotzig vede restauraci v Košariskách nedaleko česko-slovenské hranice | Foto: Vojtěch Berger

O změnu usiluje i Ivan Kotzig, který vede restauraci v Košariskách. Kdysi se v této malé vesnici v kopcích nedaleko česko-slovenské hranice narodil Milan Rastislav Štefánik, dnes se odtud šíří něco, čemu zdejší šéfkuchař říká „nová slovenská kuchyně".

„Jsem inspirovaný Rakouskem-Uherskem, jsme přeci jenom bratři a kuchyně se přelévala,“ vysvětluje a dodává, že si dává záležet na tom, jak jídlo připravuje. „Jenom prosím žádné minutky,“ říká.

Léta zahraničních zkušeností, kreativita i odvaha nechat si slušně zaplatit za skvělou kvalitu, udělaly z restaurace Ivana Kotziga výjimečný podnik, kam se jezdí zdaleka. Jídelníček má jednu stránku a každý týden se mění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trendy ve slovenské gastronomii mapoval zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger

Fritovací hrnec nebo mikrovlnka v jeho kuchyni není, vaří se zde jen z nejčerstvějších surovin.

Kvalitní gastronomie pak na Slovensku samozřejmě dorazila i do hlavního města.

O víkendu se v Bratislavě na gurmánském festivalu sešla spousta skvělých slovenských kuchařů. Jednou z největších kuchařských celebrit je na Slovensku Čech - Jaroslav Žídek. Má vlastní televizní pořad a třikrát ho zvolili nejlepším kuchařem Slovenska. O slovenské gastronomii mluví narovinu.

Česká kuchařská celebrita ve slovenské gastronomii Jaroslav Žídek (vpravo) | Foto: Vojtěch Berger

„Nemyslím, že se má posouvat jenom kuchař, ale má se posouvat i host, posouvání kuchařů je o něco rychlejší než posouvání vnímání hostů, tam by se ještě mělo zapracovat,“ myslí si.

Co ale dokáže českého kuchaře ve službách slovenské kuchyně spolehlivě rozčílit, je otázka, kdy bude mít Slovensko první michelinskou hvězdu.

„Pořád nechápu, co s tím kdo má, tahle země je na to malá a není tady dostatek klientely, aby tu byla takováhle restaurace,“ obává se. Podle jeho názoru by se mohlo stát, že kdyby hvězdu na Slovensku někdo dostal, tak ji velmi rychle ztratí, protože mu přestanou chodit do restaurace hosté.

I tak je ale na Slovensku čím dál víc restaurací, kde hostům udělají takříkajíc „nebíčko v papulke". Kdo si dá tu práci a pár jich najde na internetu, pochopí, že slovenská kuchyně má větší možnosti než jenom něco obalit, osmažit a polít tatarkou.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme