Slovenští farmáři nesouhlasí s novým kontroverzním zákonem o půdě

Na Slovensku začal platit nový kontroverzní zákon o půdě. Vláda s jeho pomocí chtěla zabránit spekulacím se zemědělskými pozemky. A dát možnost farmářům, kteří obdělávají pronajatou půdu, aby si ji přednostně koupili. Vlastníci pozemků to ale vidí jinak. Novinka je prý donutí prodávat půdu za nižší ceny a přinese zbytečnou byrokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - sklizeň

Sucho - sklizeň | Foto: Pavel Pavlas

Ladislav Šindler ukazuje svoje pozemky na poli u Zlatých Moravců. Celkem to dohromady dělá 20 hektarů. Pan Šindler je lokálpatriot s pevnými kořeny a naštve ho jakýkoli zásah vlády do soukromí občanů.

Zákon o půdě je podle něj přesně ten případ. Nelíbí se mu třeba povinnost oznamovat prodej půdy dopředu i s cenou na úřední tabuli a na internetu. Každý se dozví, že jste právě vydělali jmění.

„Musí napřed odhalit to nejdůležitější – cenu. Cena se v rozhovorech licituje, ale takhle ji musí uveřejnit na nějaké veřejné tabuli, to je pro toho člověka špatné. Může být někým vydírán nebo něco podobného,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém zákoně o půdě na Slovensku informoval zahraniční zpravodaj Vojtěch Berger

Nová pravidla mají zaručit, že si půdu koupí jen zemědělec, podmínkou pro nákup pozemku bude aspoň tříletá praxe v zemědělství. To se ale dá obejít několika způsoby.

„Na Slovensku jsou stovky společností s ručením omezením, které jsou těsně před krachem nebo horko těžko živoří, jsou velmi lehko získatelné za malé peníze. Těch cest, jak nabýt hospodářskou půdu, i když je to třeba cizinec mimo Evropskou unii, je pořád dost,“ říká Martin Lazík z Národní asociace realitních kanceláří Slovenska.

Prodej půdy bude mít podle zákona jasně daná pravidla. Nejdřív bude muset vlastník pozemek nabídnout zemědělcům ze své vesnice. Ve druhé fázi farmářům ze sousední vesnice, ve třetí fázi zemědělcům z jiných částí Slovenska a teprve napočtvrté si bude půdu moci koupit kdokoli z Evropské unie.

Slovenští farmáři vlastní jen pět procent půdy

Celý prodejní proces se tím prodlouží. Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek je přesto přesvědčený, že zákon je dobrý.

„Celý smysl zákona je, aby půdu vlastnil ten, kdo na ní pracuje. Slovensko je celoevropská výjimka, protože my až 95 procent půdy máme v nájemním vztahu. Samotní farmáři vlastní jen pět procent půdy,“ podotýká.

Kritici ale trvají na svém. Tím, že zákon omezí v prvních fázích prodeje okruh možných zájemců, podle nich sníží i cenu půdy. Majitel polí Ladislav Šindler vidí budoucnost zákona skepticky.

„Podle mě touto cestou půjde málokdo, málokdo bude takto prodávat půdu. Najdou nějaké kličky, jak tento zákon obejít,“ je přesvědčen.

Někteří opoziční poslanci už avizovali, že proti zákonu podají stížnost k ústavnímu soudu.

Vojtěch Berger, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme