Británie a Česko chtějí další pomoc Ukrajině podmínit systémovými změnami v Kyjevě

Ukrajina může dostat další zahraniční pomoc až poté, co dokáže úspěšný boj proti korupci. V Londýně se na tom shodli ministři zahraničí Velké Británie a Česka William Hague a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) se setkal v Londýně s britským protějškem Williamem Haguem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) se setkal v Londýně s britským protějškem Williamem Haguem | Zdroj: ČTK

Šéf české diplomacie doufá, že Ukrajinci po prezidentských volbách zvládnou i ty parlamentní a následné provedou zásadní systémové změny.

„Tady je určitý závazek boje s korupcí, kroků, které jsou podmínkou toho, aby se dalo o nějaké pomoci mluvit,“ zdůraznil Zaorálek.

„My dnes máme bohužel ne moc dobrou zkušenost s politickými elitami na Ukrajině. Takže mně připadá, že dnes mluvit o nějakém lití peněz na Ukrajinu, to je velmi obtížná věc. I pokud bude Mezinárodní měnový fond takové prostředky poskytovat, tak určitě to bude spojeno se zárukami a garancemi,“ dodal český ministr zahraničí.

Mezinárodní měnový fond se dohodl s Ukrajinou na poskytnutí dvouletého úvěru koncem března. Výkonná rada fondu schválila úvěr 17 miliard dolarů (341 miliard korun) koncem dubna, kdy současně rozhodla o okamžitém uvolnění 3,2 miliardy dolarů.

Pomoc MMF zároveň otevřela Ukrajině dveře k dalším mezinárodním půjčkám ve výši asi 15 miliard dolarů. Od Evropské unie by Ukrajina měla získat v podobě půjček a záruk nejméně 11 miliard eur.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme