Méně češtiny a více tělocviku, malý Jakub se stal na jeden den ministrem školství

Jedenáctiletý Jakub Zeman z Pardubic se stal na jeden den ministrem. O změnách ve školství má poměrně jasnou představu. Zrušil by hodiny češtiny, protáhnul prázdniny i přestávky a v tělocviku by nad ostatními sporty upřednostnil fotbal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedenáctiletý Jakub Zeman z Pardubic se na jeden den stal ministrem školství. Doprovázel ho skutečný ministr Marcel Chládek

Jedenáctiletý Jakub Zeman z Pardubic se na jeden den stal ministrem školství. Doprovázel ho skutečný ministr Marcel Chládek | Zdroj: ČTK

Do křesla Marcela Chládka z ČSSD usedl jedenáctiletý Jakub Zeman z Pardubic za odměnu. Vyhrál výtvarnou soutěž o nejlepší obrázek ideálního učitele.

Ministr školství přivítal Jakuba s maminkou a učitelkami, jakmile vystoupili z auta. „Uvidíme, jaká rozhodnutí na něj dnes čekají," usmál se Marcel Chládek a po krátké prohlídce salónků odvedl Jakuba na poradu s náměstky.

„Víc tělocviku do škol, ještě víc výtvarky a hudebky. Český jazyk ubrat a cizí jazyk úplně ubrat,“ úkoloval náměstky dětský ministr přímo z křesla šéfa školství.

Po čtvrthodině se náměstci rozešli do svých kanceláří a malý i velký ministr se vydali na kontrolu do nedaleké základní školy v Hellichově ulici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak strávil malý Jakub Zeman jeden den v čele ministerstva školství, zjišťovala Evelyna Kulíšková

Po otázkách žáků čtvrté třídy se oba protáhli při basketbalu v tamní malé tělocvičně. Poté delegace spěchala zpět na úřad, kde na ně čekalo papírování a rozhovory s novináři.

„Kdybych vážně mohl, tak bych trochu zkrátil vyučování. Aby tak dlouhé, jak jsou přestávky, byly hodiny," popisuje malý ministr.

Podle ředitelky základní školy v Pardubicích-Dubině Ludmily Kozákové má ale Jakub školu rád. „Kuba je premiant, ale takový ten správný kluk. Když řekl, že by přehodil přestávky, myslel spíš na ostatní děti," říká Kozáková.

Jakub si také prohlédl ministerské auto s majákem. Na zadní sedadlo za spolujezdcem ho usadil řidič Marián Maňák.

„Vpředu se nesmí sedět. Maják zapínáme na příkaz pana ministra, v nejnutnějších případech," vysvětlil Jakubovi řidič Maňák.

Ještě než malý ministr Jakub před odjezdem domů složil funkci, přišly ho do kanceláře pozdravit české volejbalistky nebo představitel majora Hrubce z komedie Byl jednou jeden polda herec Jaroslav Sypal.

Vítězný obrázek, Jakub Zeman, 11 let | Foto: Ministerstvo školství, mládeže a tv

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme