Vladimir Putin a François Hollande budou večer v Paříži jednat o Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se večer v Paříži setká se svým francouzským kolegou Françoisem Hollandem. Od březnové anexe Krymu to bude Putinova první schůzka se západním státníkem. Ruský prezident je ve Francii kvůli oslavám 70. výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Mikhail Klimentyev | Zdroj: ČTK

Putin v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1 uvedl, že Rusko toleruje suverenitu Ukrajiny, že neplánuje žádnou invazi a že se nesnaží obnovit ruské impérium.

„Věřím, že nás nečeká nová fáze studené války. Trvám na tom, že lidé, ať žijí kdekoli, by měli mít nějaká práva a zároveň i práva je bránit,“ prohlásil ruský prezident. Dodal, že pro další vývoj je klíčový dialog.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhovoru Vladimira Putina pro televizi TF1 mluvil ve vysílání Radiožurnálu komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Putin v rozhovoru pro televizi TF1 také vyzval Spojené státy, aby dokázaly tvrzení, že se Rusko vměšuje do dění na východě Ukrajiny. Popřel, že by se tamní separatisty snažil podpořit.

Právě o Ukrajině bude dnes jednat Putin s francouzským prezidentem Hollandem, který ho v posledních měsících kritizoval.

Ruský prezident nevyloučil, že by se ještě dnes nebo během oslav v Normandii mohl sejít i s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Kromě toho by se měl Putin během oslav setkat i s britským premiérem Davidem Cameronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Jan Šmíd, Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme