Jděte do Prčic! Účastníci pochodu vyrážejí pro 49. plastovou botičku

Pomníky na náměstích mají většinou podobu sochy nějaké významné osobnosti. V Prčici na Příbramsku ale stojí z kamene vytesaná bota, tedy vlastně Prčický škrpál. Městečko v nejjižnější části Středočeského kraje je cílem každoročního pochodu Praha - Prčice. Během jeho historie se ho zúčastnily tisíce turistů. Na start letošního ročníku se vydávají dnes ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedmdesátikilometrová trať pochodu Praha - Prčice začíná na pražských Hájích

Sedmdesátikilometrová trať pochodu Praha - Prčice začíná na pražských Hájích | Foto: Martin Karlík

Nejdelší trasa, a to ta 70kilometrová, nese název Trasa Karla Kulleho. Inženýr Karel Kulle byl jedním ze zakladatelů pochodu, jinak byl odborníkem na bezpečnost v dopravě.

Tras je ale několik a různých délek. Chodí se 50, 44, 35 a také 30 kilometrů. Startuje se na různých místech mezi Prahou a Prčicí a také třeba v Mladé Vožici nebo Táboře.

Kdo dojde do cíle, dostane malou plastovou botičku, takzvaný škrpál. V začátcích pochodu se dávala stužka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochod Praha - Prčice popisuje Martin Karlík

„Pak tam byl nějaký erb, pak byla plechová ryba, pak byl dokonce odznak, pak byl nějaký plastový erb, nášivky byly. Ve třiasedmdesátém pak byla kovová bota, pak se přešlo na plastové boty,“ vzpomíná jeden z pořadatelů pochodu Petr Karlovský.

Počátky celého pochodu přibližuje také Richard Černý z táborského Klubu českých turistů. „Začalo to v podstatě jako recesistická akce. Největší rozmach byl na přelomu 70., 80. let, ještě v první polovině těch osmdesátých let, to bylo přes 35 tisíc účastníků, kteří přišli do Prčice. V současné době chodí necelých 20 tisíc,“ vzpomíná.

Na nejdelší 70kilometrovou trasu se vychází od stanice metra Háje, a to mezi pátou a půl sedmou ráno. Ti nejrychlejší dorazí do cíle už ve tři odpoledne.

Sedmdesátikilometrová trať pochodu Praha - Prčice začíná na pražských Hájích | Foto: Martin Karlík

„Ale to je samozřejmě taková ta absolutní špička. To ani není smyslem pochodu. Jinak samozřejmě pochodníci z Prahy docházejí tak mezi šestou osmou,“ dodává Petr Karlovský.

Existuje ale i dětská trasa, která se jde z Votic a měří 23 kilometrů. Z Miličína se do Prčice vydávají vozíčkáři a 4 trasy jsou připravené pro cyklisty.

Martin Karlík, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme