Syřané hlasují pro Asada i krvavým otiskem palce. Damaškem hřmí výbuchy

Hlasování v prezidentských volbách v Sýrii provází neklid a hřmění zbraní. Jak popsal z Damašku zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, nad městem létají stíhačky a v některých čtvrtích vybuchují minometné granáty. Volby se konají jen na místech, která má pod kontrolou Asadův režim, Damašek je jedním z nich. Opozice volby označuje za frašku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie, Damašek. Syřané volí v prezidentských volbách, na stěně jsou portréty tří kandidátů, favoritem je Asad

Sýrie, Damašek. Syřané volí v prezidentských volbách, na stěně jsou portréty tří kandidátů, favoritem je Asad | Zdroj: Reuters

V Damašku přesto přicházejí do volebních místností tisíce lidí.

„Volby se konají od sedmi do sedmi místního času (od 6 do 18 hod. SEČ, pozn. red.) a každý, kdo hlasuje, se musí prokázat platným dokladem. Pak dostane hlasovací lístky, na kterých jsou všichni tři kandidáti vedle sebe, otiskne palec do inkoustu a označí. Po hlasování se ještě podepíše a otiskne i malíček, aby nemohl volit jinde,“ vysvětluje v hluku přelétávající stíhačky šéf jedné z volebních komisí v Damašku Rimon Swood.

Kromě hluku stíhaček je slyšet také dunění minometných granátů, ty do různých částí syrské metropole odpalují islamisté z Fronty Al-Nusrá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Sýrii sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

I kvůli tomu Syřané na územích ovládaných armádou hlasují zpravidla pro jediného muže – současného prezidenta Bašára Asada.

„My jsme tví muži, Asade,“ volá tančící dav převážně mladých lidí před jednou z volebních místností a krátce na to se k nim přidávají i bubeníci v tradičním starosyrském kroji. Hlavně ženy mají na sobě trička se syrskou vlajkou a Asadovým portrétem.

„Vrátí nám bezpečnou zemi, proto se všichni podepisujeme i vlastní krví. Obětujeme pro to všechno,“ svěřuje se už uvnitř u hlasovací urny mladá žena, která poté, co si špendlíkem propíchla palec, otiskla ho do kroužku pod snímkem Bašára Asada.

Sýrie, Damašek. Prezidentské volby | Foto: Robert Mikoláš

V tu chvíli nad volební místností přelétla stíhačka a přehlušila vše okolo. Oči k nebi zvedl i jeden z kněží, který přišel volit.

„Každý má svůj mozek, své myšlenky a názory, nesouhlasím s názorem opozice a hlavně islamistů, že volby nejsou legitimní, my se s tím neztotožňujeme a volíme dnes proto, že tomu, co se děje, rozumíme velmi dobře. Volby jsou důležité, protože jsou přínosem pro naši zemi a jsou důležité pro soužití všech lidí, bez rozdílu víry,“ je přesvědčený řeckokatolický biskup.

Jeho poslední slova přehlušil další hluk, jeden z minometných granátů dopadl na místo, kterým o 20 minut dříve projížděl zpravodaj Českého rozhlasu. „Při cestě zpět jsem tak míjel už jen zničená auta rozmetaná po okolí,“ popsal Mikoláš.

Favoritem je Asad

Mezi voliči v Damašku už byl i dosavadní prezident Bašár Asad. Ten je favoritem na vítězství, proti němu se do voleb zapojila jen dvojice málo známých kandidátů, jejichž účast schválil parlament.

Původně se o nejvyšší post v zemi ucházelo 24 lidí, ústavní soud je však vyřadil. Podle agentury AP je to však poprvé za více než 50 let, co voliči mohou vybírat z více uchazečů.

Podle syrského ministerstva vnitra může volit přes 15 milionů Syřanů. Sever a východ země, který je v rukou rebelů, však volby neuznává. Kvůli tříletému konfliktu je také sedm milionů lidí ve své vlasti na útěku a další skoro tři miliony se před boji uchýlily do ciziny.

Tři roky občanské války v Sýrii si už vyžádaly s více než 160 tisíci mrtvých.

Robert Mikoláš, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme