Z kapel nejvíce vydělávají Rolling Stones. Za koncerty dostali přes 1,5 miliardy dolarů

Přes jeden a půl miliardy amerických dolarů vynesla světová turné skupině Rolling Stones. Časopis Billboard, který sestavuje žebříček nejúspěšnějších hudebních interpretů, ji vyhlásil nejbohatší kapelou světa. Od devadesátých let přišlo na její koncerty skoro dvacet milionů fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

legendární koncert Rolling Stones pořádala agentura Interkoncerts

legendární koncert Rolling Stones pořádala agentura Interkoncerts | Foto: oficiální Facebook Rolling Stones

Rudé rty s vypláznutým jazykem - symbol, který neodmyslitelně patří k hudební skupině Rolling Stones.

Před 52 lety se parta bluesových nadšenců zařekla, že se nikdy nezaprodá komerci. Jenže to se nepovedlo. Dnes jsou ‚Stouni‘ na vrcholu seznamu dvaceti pěti nejvýdělečnějších interpretů za poslední čtvrtstoletí. Žebříček nejbohatších muzikantů sestavuje časopis Billboard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za úspěchem kapely Rolling Stones, shrnuje Zuzana Švejdová

Za úspěchem kapely stojí nejen hudební nadání, ale taky profesionální tým marketingových specialistů, kteří skupině vystavili image rebelů a dokázali ji prodat jako značku.

„Rolling Stones na manažery měli v podstatě štěstí. Jejich první manažer - to je taková legendární postava jménem Andrew Oldem. Ten se rozhodl, že z nich udělá rebely - ten protipól Beatles. ‚Stounům‘ udělal vynikající marketing a prodával je právě jako ta zlá dvojčata Beatles,“ potvrzuje hudební publicista Petr Ferenc.

Skupina trhá rekordy i v prodeji vstupenek. Desítky tisíc lístků na světové turné lidé vykoupili už během několika minut. Od roku 1990 odehráli Rolling Stones přes 530 koncertů, na které přišlo bezmála dvacet milionů lidí.

Z malých koncertů v kulturních domech a hospodách si ‚valící kameny‘ postupně proklestily cestu na velká celosvětová turné, která se stala jejich hlavním cílem. Koncerty jim vydělaly více než jeden a půl miliardy amerických dolarů - tedy v přepočtu přes 31 miliard korun.

Hranici půldruhé miliardy přesáhla už jen skupina U2, kterou jako jedinou z žebříčku vidělo víc než 20 milionů lidí. Naposledy patřilo prvenství v žebříčku právě jí.

„Vždycky když ‚Stouni‘ vyjeli v tom posledním čtvrtstoletí s velkým turné, tak překonali poslední rekord U2 ve velikosti a naopak U2 zase ty ‚Stouny‘. Řekl bych, že ‚Stouni‘ jestli jsou tímhle nejúspěšnější, tak zkrátka proto, že se na to začali soustředit víc než na tlačení původní tvorby,“ vysvětluje Petr Ferenc.

I další místa obsadili z velké části takzvaní „oldies" hudebníci. Průměrný věk interpretů na seznamu nejvýdělečnějších skupin je totiž 56 let.

Neznamená to ale, že by o mladší skupiny nebo zpěváky nebyl zájem. Starší interpreti mají výhodu v tom, že jejich publikum je složené z více generací, zatímco mladší hudebníci mají podporu hlavně u svých vrstevníků. Podle publicisty Josefa Rauvolfa pomohla zajetým hudebníkům i doba, ve které odstartovali svoji kariéru.

„Tu legendu si budovali v době, kdy to bylo vstřícnější, kdy byli jako, řekněme, generačními hlasy. Ty mladší kapely měly handicap, protože začali později a protože přicházeli už do jiné situace,“ shrnuje Josef Rauvolf.

Nemalý podíl na lukrativních příjmech hvězd hudebního nebe mají i vysoké ceny vstupenek. Když v 90. letech hráli Rolling Stones v České republice, lístek stál dvě stě korun. Dnes se vstupenky na jejich turné pohybují od tří a půl tisíce korun výše.

Srovnání skupin Rolling Stones a Beatles | Foto: ČTK

mad, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme