ČEZ by příští rok mohl znovu vypsat tendr na dostavbu Temelína

ČEZ by mohl v příštím roce vypsat nový tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Firma pokračuje v přípravách projektu, o kterém nejspíš příští rok rozhodne vláda Bohuslava Sobotky. V České televizi to řekl místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Vláda tím pověřila pány ministry Mládka a Babiše, aby do konce roku řekli, jak bude jaderná energetika, nebo nebude v státní energetické koncepci zastoupena. Proto se dál pokračuje v přípravných pracích, protože se domnívám, že pravděpodobně příští rok dojde k rozhodnutí, které případně povede k vypsání nového tendru,“ podotkl Pačes.

Společnost ČEZ zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Před tím vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

ČTK, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme