Test ČNB ukázal odolnost bank, citlivost penzijních fondů i rizika kampeliček

Český bankovní sektor je stabilní a odolný proti případným finančním otřesům. Pevný podle testů České národní banky zůstane i při velmi slabém ekonomickém růstu země. Banky prokázaly, že mají dostatek kapitálu, který by zůstal nad požadovanou hranicí i při silné a dlouhé hospodářské recesi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka pracuje s několika scénáři najednou. V případě toho základního, který je nejpravděpodobnější a počítá s postupným oživováním ekonomiky, by se jenom dvě malé zdejší banky dostaly pod hranici kapitálové přiměřenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky testů České národní banky o stavu tuzemského bankovního sektoru shrnuje Jan Beneš

To znamená, že by neměly dostatek peněz ve výši minimálních 8 procent pro použití v případě krize, jak požaduje centrální banka.

Guvernér Miroslav Singer ale obecně hodnotí rizika jako nízká. „Základní scénář je založen na prognóze, kterou jsme zveřejnili ve zprávě o inflaci z roku 2014. Předpokládá oživení domácí ekonomiky v roce 2014 a pozvolné snižování nezaměstnanosti na horizontu scénáře,“ říká.

Naproti tomu pracuje Česká národní banka i s takzvaným alternativním scénářem. Kdyby se Evropa ocitla v deflaci, výrazně by na zdejším trhu mimo jiné narostly výnosy státních dluhopisů. Zvýšila by se nezaměstnanost a prudce by klesly mzdy. Domácnosti i firmy budou sahat po svých finančních rezervách, až je vyčerpají.

V Česku působí 45 bank a poboček zahraničních bank, 12 družstevních záložen, 51 pojišťoven a 10 penzijních společností.

V takovém scénáři by požadovanou úroveň kapitálové přiměřenosti nedodrželo pouze 11 zdejších bank. Na trhu jich přitom působí 45 – společně s pobočkami zahraničních bankovních domů.

„Jsou to stresové scénáře, neboli modelujeme nepravděpodobné vývoje, ale vývoje, které nejsou nemožné. Nedá se příliš říct pravděpodobnost, je to prostě něco, co si umíme představit, že se může stát, aniž bychom říkali, že se to stane,“ vysvětluje guvernér Miroslav Singer.

Rizikové družstevní záložny

Česká národní banka testovala vedle bank, které jsou základní částí finančního systému, i pojišťovny a penzijní fondy. Zatímco pojišťovny jsou vzhledem k velkému kapitálovému polštáři schopny ustát rizika nepříznivého vývoje, sektor penzijních fondů zůstává vysoce citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží.

Centrální banka upozorňuje, že v případě budoucího skokového růstu výnosů by tak penzijní fondy pravděpodobně musely navýšit kapitál. Rizikové nadále zůstávají družstevní záložny.

Podle hlavního investičního stratéga společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je možné, že dojde k dalšímu sjednocení a úpravám na trhu kampeliček.

ČNB odebrala licenci ostravské kampeličce Unibon | Foto: F. Tichý

„Určitě poroste tlak na to, aby se obchodní model družstevních záložen více přibližoval bankám,“ předpokládá.

„Nemyslím si, že družstevní záložny představují nějaké zásadní systémové riziko pro český finanční sektor a potažmo ekonomiku, ale je zjevné, že právě ony patří mezi ta rizika, která dnes na finančním trhu nelze podceňovat a je třeba je řešit raději dříve než později,“ míní Marek Hatlapatka.

Podíl úvěrů, které klienti dlouhodobě nesplácí, je podle odborníků u záložen stále vysoký. To znamená, že kdyby se klienti dostali do potíží se splácením, mohlo by to stabilitu záložen ohrozit. Mimo jiné proto mají kampeličky oproti bankám rizikovější profil.

Družstevní záložny ale postupně z českého trhu mizí. Jejich boom byl v 90. letech minulého století. V roce 2000 přišla první velká vlna krachů – ze 127 činných ke konci roku 1999 jich o rok později fungovalo jen 73. Dnes je na trhu 12 družstevních záložen.

mka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme