ČSSD představí svůj návrh, jak zrušit druhý pilíř penzijní reformy

Šéf sociálně demokratických poslanců Roman Sklenák přednese na dnešním jednání takzvané Potůčkovy důchodové komise návrh ČSSD, jak ukončit druhý pilíř penzijní reformy. Najít ideální scénář, jak zrušit spoření u soukromých fondů, je hlavním cílem komise složené z ekonomických expertů a zástupců politických stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři

Senioři | Foto: Fotobanka stock.xchng, Pierre Amerlynck

Jak se v Česku mají valorizovat penze, nebo kdy je vhodné odcházet do důchodu. To jsou otázky, které chce řešit na dnešním jednání takzvaná Potůčkova důchodová komise. Sejde se už potřetí.

„Navrhuji, abychom zastavili vyvádění prostředků z prvního pilíře,“ řekl Roman Sklenák.

Prvním ze šesti úkolů důchodové komise je příprava přesného postupu zrušení druhého pilíře. Od loňska je možné část odvodů přesměrovat do vlastního spoření. Využilo toho asi 83.000 lidí. Podle ministryně práce Michaely Marksové Tominové by o své peníze přijít neměli. Počítá se s tím, že si částku převedou do třetího pilíře, tedy nynějšího dobrovolného penzijního spoření.

„A tím by fakticky ke zrušení druhého pilíře došlo, protože bez toho příspěvku z prvního by pro účastníky ztratilo smysl.“

„A potom jednat s penzijními fondy o tom, jakým způsobem sloučit fakticky druhý pilíř se třetím. To si myslím, že je jediná možnost,“ míní Sklenák.

ANO chce analýzu

Podle poslankyně hnutí ANO Radky Maxové je nutné nejprve vědět, kdo přesně si u soukromých fondů spoří.

„Já si myslím, že je důležité vědět, kolik vlastně lidí, kteří jsou zapojeni do druhého pilíře, jsou současně i ve třetím pilíři. Takže jsem zadala analýzu na ministerstvo financí, aby mi to protli.“

„Protože my vůbec nevíme. Víme, sumu, kolik lidí, ale kolik má současně? Myslím, že nám to rozkryje a budeme moci řešit, zda-li třetí, nebo zachovat druhý, zakonzervovat, atak dále,“ uvedla Maxová.

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kalousek se neúčastní

Jednání se nezúčastní šéf poslanců TOP09 Miroslav Kalousek. Čeká, až se vyřeší jeho spor s šéfem komise Martinem Potůčkem.

Kalousek se minule ptal, jak dlouho byl jeden z členů komise v KSČ. Když mu Potůček odebral slovo, opustil Kalousek na protest jednání. Nechce prý dělat křoví.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme