Na festivalu českého piva v Budapešti ochutnají Maďaři 120 značek z desítek minipivovarů

V centru Budapešti se koná sedmý ročník českého pivního festivalu, letos pod názvem Česká pivní zahrada. Během 28denní akce mohou návštěvníci ochutnat pivo od drobných pivovarníků, v nabídce je na 120 značek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parta čtyř věrných přátel českého piva

Parta čtyř věrných přátel českého piva | Foto: Gregor Martin Papucsek

Skoro jako v kostele, s takovou pobožností prokazují své základní znalosti z češtiny, ale především vztah k českému pivu, čtyři zralí chlapíci.

Je jasné, že jejich vztah k českému pivu je pozitivní. „Dokonce to není příležitostné, ale trvalé,“ říká padesátník János, který si i domů na víkend koupil české pivo.

Teď je maximálně spokojený, což zdůrazňuje proto, že když byl v Praze, prý mu tam pivo nechutnalo. „Měli pouze jeden druh světlého piva všude, jiné jsem ani nenašel,“ tvrdí.

Tato parta tu byla i loni. Budapešťané už tento festival registrují a těší se na něj stále více. Delší, větší, češtější – zněl trochu dvojsmyslný, zato trefný slogan loňského festivalu českého piva, který trval dva týdny a prezentovaly se na něm asi tři desítky druhů piva z malých a ještě menších českých pivovarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český pivní festival v Budapešti navštívil i spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

Letos je název obyčejnější – Česká pivní zahrada – zato sortiment je neuvěřitelný: 120 druhů piva z téměř padesáti pivovarů. To vše stále v samotném nejrušnějším centru Budapešti, v parku na Radničním náměstí.

Hlavním organizátorem festivalu je budapešťský hostinský Imre Martin. „Mám pocit, že se naplňuje moje původní idea, podle níž by takové akce neměly být o ničem jiném, než o setkání člověka s pivem,“ podotýká.

Za své poslání považuje to, aby lidé neudržovali kontakty přes internet nebo mobilní telefon, ale u piva. „Je třeba si sednout k pivu, nejlépe k českému, a při něm se zeptat: jak se máš, příteli,“ radí Imre Martin.

Hrdý hostinský Imre Martin | Foto: Gregor Martin Papucsek

Tentokrát se do toho plete i fotbal. Mají tu sice velkou obrazovku 3 krát 5 metrů, ale hostinský hrdě tvrdí, že dvě třetiny lidí se nedívají na fotbal a zpozorní jen při gólech, protože se soustředí na pivo.

Z nabídky letos vypadla piva nadnárodních společností. Mnozí maďarští hostinští už směle dovážejí pivo z drobných pivovarů, jejichž pivo znají Maďaři z četných cest po Česku. Dá se říci, že v Maďarsku prožívá české pivo svoji renesanci.

Gregor Martin Papucsek, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme