Ministerstvo dopravy chce zvýšit rychlost na některých silnicích I. třídy na 110 km v hodině

Na některých silnicích první třídy budou od ledna 2016 možná moct řidiči jezdit rychlostí 110 kilometrů v hodině. Nyní je povolená rychlost maximálně 90 kilometrů v hodině. Ministerstvo dopravy už poslalo novelu zákona o pozemních komunikacích k připomínkovému řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dálnici D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se provádí nástřik přechodného vodorovného značení

Na dálnici D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se provádí nástřik přechodného vodorovného značení | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Změna by se týkala silnic, které mají podobné parametry jako dálnice. Tedy čtyřproudých se svodidly oddělujícími oba pásy. Navíc by v okolí neměla být křižovatka nebo třeba autobusová zastávka. Podle mluvčího úřadu Martina Nováka se novinka dotkne asi dvacítky silnic.

„Silnic I. tříd, kde by bylo možné zvýšit rychlost na 110 kilometrů v hodině, je v republice několik. Je to například v Libereckém kraji silnice I/35 mezi Libercem a Bílým Kostelem nebo mezi Libercem a Kunraticemi. Pak je to třeba takzvaná hradubická čtyřproudovka, která spojuje Hradec Králové a Pardubice. Případně to může být i I/13 která spojuje Karlovy Vary a Ostrov,“ vyjmenovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o pozemních komunikacích, která by mimo jiné mohla zvýšit povolenou rychlost na silnicích 1. třídy, mluvil na Radiožurnálu dopravní expert Robert Štastný

Podle mluvčího chce ministerstvo dopravy změnou rychlosti hlavně zvýšit komfort řidičů v bezpečných úsecích.

„Samozřejmě to usnadní život řidičům, protože budou moci jet po těchto silnicích rychleji. Je také pravda, že dnes to mnoho řidičů porušuje. Protože pokud máme nově vystavěnou silnici a je tam omezená rychlost na 90 kilometrů, přičemž je téměř shodná s parametry dálnice, tak tam řidiči jezdí vyšší rychlostí,“ popisuje.

Silnice navržené pro zvýšení rychlosti na 110 km/h | Foto: Český rozhlas

Proti zvýšení rychlosti na vybraných silnicích prvních tříd nemá námitky ani dopravní policie.

„Nevidíme v tom zásadní problém, protože se jedná o komunikace, které jsou směrově oddělené, jde o komunikace dálničního typu, které dneska mnohdy vypadají lépe než dálnice samotné, na kterých je povolená 130kilometrová rychlost,“ říká šéf dopravní policie Jiří Lerch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo dopravy chce zvýšit rychlost na některých silnicích 1. tříd. Co to znamená a jak se k tomu staví policie, zjišťoval redaktor Petr Jansa.

Podle dopravního experta Roberta Štastného má zvýšení rychlosti na některých silnicích výrazný komfortní efekt pro řidiče, kteří tudy denně projíždějí.

„Pokud je to na silnicích, které mají oddělené pruhy proti sobě a nehrozí čelní střety vozidel, je zvýšení rychlosti určitě možné a určitě do budoucna bude i diskuse, jak vůbec pojmout tyto silnice komplexněji,“ míní.

Problém to však podle něj bude třeba pro cyklisty. „Kteří silnice používali doteď také legálně a už nebudou moci, protože ten režim je z toho může vyloučit.“

Povolování staveb

Novela zákona o pozemních komunikacích má usnadnit i povolování veřejně prospěšných staveb a usnadnit odtah vozidel blokujících veřejné komunikace.

„Vlastník komunikace by byl po uplynutí doby, na kterou bylo na pozemní komunikaci zakázáno nebo omezeno stání nebo zastavení, povinen vozidlo vrátit na místo, odkud bylo odstraněno. Lhůta sedm dnů předem, kdy by o této věci měl silniční správní úřad občany informovat, by zůstala zachována,“ uvádí ministerstvo.

Výjimku by představovalo neplánované omezení nebo zákaz, kde by tuto lhůtu nebylo nutné dodržet. Jednalo by se například o havárie či státní návštěvy.

Jakub Šídlo, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme