Rostliny na Hané trápí sucho, kukuřice se brání zkroucenými listy

Kukuřice je na Hané tradiční plodinou, která se pěstuje desítky let. Letošní rostliny ale vypadají poněkud jinak, než obvykle. Některé mají kvůli suchu zvláštně zkroucené listy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé rostliny kukuřice mají zvláštně zkroucené listy

Některé rostliny kukuřice mají zvláštně zkroucené listy | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

„Jelikož už dlouho nepršelo, tak se rostlina snaží hospodařit s vodou. Aby nebyl tak velký odpar, tak se listy kornoutovitě stáčí, aby zmenšily plochu. Tím se sníží odpar vody,“ ujišťuje agronom z Nového Dvora Lubomír Pospíšil, že to není tak neobvyklý jev.

„Rostliny, které mají mocnost ornice a vododržnost lepší, nemají takovou potřebu snižování odparu. Proto jsou některé listy zkroucené a jiné zase ne,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Novém Dvoře u Olomouce natáčel Tomáš Minarčík

Kukuřice je kvůli nedostatku deště podstatně nižší než obvykle. „Teď jsou kukuřice 90 až 100 centimetrů vysoké, už by ale měly dosahovat výšky 150 centimetrů. To je způsobeno suchem,“ potvrzuje Pospíšil.

Nedostatek vody trápí všechny rostliny. Například ozimé plodiny si s ním umí poradit podstatně lépe než kukuřice. Především díky způsobu pěstování.

„Kukuřice je širokořádková plodina, dochází u ní k intenzivnějšímu odparu vody z půdy, než u porostů jiných obilovin. Teplomilná rostlina vláhu potřebuje, protože je mělce kořenící. Současné počasí a teplo, které bylo, jí vyhovovalo po stránce biologie, ale voda chyběla,“ tvrdí ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloše Porče.

Potřeba kukuřice na siláž pro hovězí dobytek se snižováním jeho chovu klesla. Přesto se stále pěstuje a v některých podnicích dokonce ve větší míře než dříve.

„Letos je jí víc, kukuřici máme zasetou na 760 hektarech. Všechnu pro potřebu bioplynové stanice,“ dodává agronom Lubomír Pospíšil.

V Novém Dvoře u Olomouce vysázeli zemědělci 760 hektarů kukuřice | Foto: Tomáš Minarčík

Tomáš Minarčík, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme