Nový irácký parlament rozhoduje o osudu premiéra Málikího, tlak na jeho výměnu stoupá

Poprvé od dubnových voleb dnes zasedá nový irácký parlament. Hned na první schůzi bude rozhodovat o podobě budoucí vlády a tím i o osudu kritizovaného premiéra Núrího Málikího. Ten sice usiluje o třetí funkční období a jeho uskupení Právní stát získalo v parlamentu nejvyšší počet křesel, tlak na jeho výměnu ale stoupá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký premiér Núrí Málikí

Irácký premiér Núrí Málikí | Foto: Brendan Smialowski | Zdroj: ČTK

„Národní koalice vyzývá své politické partnery k bojkotu úvodního zasedání parlamentu a k odmítnutí falešných změn, které nevyřeší vážnou krizi naší milované země, které čelí," prohlásil člen jedné z klíčových parlamentních stran Hátim Hattáb.

Situace se ale mění a proti nové Málikího kandidatuře se postavil i vlivný šíitský vůdce Muktadá Sadr. Dosavadní premiér nemá podporu ani od vysokého šíitského duchovního ajatolláha Sístáního.

Parlament dnes volí tři klíčové ústavní činitele: víceméně formálního prezidenta republiky, předsedu sněmovny a premiéra.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme