Jamajka mění postoj k marihuaně, lidé ji od podzimu budou moci držet legálně

Jamajská vláda mění postoj k marihuaně. Tradiční omamná bylina je na Jamajce sice užívaná, ale nelegální. Už od podzimu chce stát její držení povolit, a to v množství větším než malém, konkrétně až 57 gramů na člověka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

konopí

konopí | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Jamajka – jeden z největších karibských ostrovů – je zemí protikladů. Za ladnými rytmy reggae a prosluněnými plážemi existuje i odvrácená tvář v podobě nebezpečných pouličních gangů.

Součástí jamajské kultury je i konopí. Ódy na marihuanu, v jamajském žargonu známou jako ganja nebo kaya, zaznívají v řadě reggae písní.

Rytmus, který se zrodil na Jamajce v druhé polovině minulého století, mate cizince svou uvolněností, ve skutečnosti reggae evokuje především bolest a utrpení potomků černých otroků i touhu po návratu do zaslíbené Afriky.

Filozofickým základem globálně proslulého žánru je rastafariánství, jehož vyznavači uctívají starý zákon i etiopského císaře Haile Selasieho prvního, odmítají západní konzum nazývaný Babylon, a holdují marihuaně.

Ústupek věřícím i prostor pro obchodníky

Její kouření je pro dredaté muže očistou těla i duše, kterou se dostávají blíž k Bohu. Rastafariánem a vášnivým kuřákem marihuany byl i asi nejznámější Jamajčan historie, Robert Nesta Marley.

Jamajský ministr spravedlnosti Mark Golding při obhajobě plánu na dekriminalizaci marihuany zdůrazňoval, že vláda chce dát zelenou konzumaci z náboženských nebo zdravotních důvodů, nikoliv pro zábavu.

Bob Marley | Foto: Press kit

Zřejmě upřímněji však pojmenovala situaci starostka metropole Kingstonu Angela Brown Burke, která prohlásila, že přišel čas dát Jamajčanům možnost výdělku z konopného průmyslu.

Změnu zákona o nakládání s lehkými drogami každopádně uvítají jamajští rastafariáni. Těch je v zemi s asi třemi miliony obyvatel do 100 tisíc, na celém světě se pak k tomuto duchovnímu hnutí hlásí zhruba milion lidí.

Soudy v USA i Británii v minulých letech konstatovaly, že se tamní zákaz marihuany vztahuje i na vyznavače rastafariánství a že to neodporuje náboženským právům. Italský nejvyšší soud nicméně před šesti roky rastafariánům povolil legální držení většího množství konopí s argumentem, že je pro ně svátostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolení užívání a distribuci marihuany na Jamajce mluvil ředitel a vedoucí lékař Drop in Jiří Presl

Podle ředitele a lékaře Drop In Jiřího Presla není legální držení marihuany na Jamajce žádná senzace:

„Nejsou první a nebudou pravděpodobně ani poslední. Toto je částečná legalizace. Uruguay má kompletní legalizaci, několik států přistoupilo k legalizaci, dokonce i několik států v USA.“

V Česku marihuana legální není. Držení maximálně 10 gramů je bráno jako přestupek, větší množství už jako trestný čin. Přísnější měřítko stanovil letos v březnu Nejvyšší soud, dříve to bylo 15 gramů marihuany.

„Běžnému uživateli je úplně jedno, jestli to množství je 15 nebo 10 gramů. To jsou spíš takové žabomyší spory. V praxi to nic nepřinese, nevyřeší, nezhorší a ani nezlepší,“ dodává Presl.

Jan Prokeš, Michaela Vydrová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme