V Americe zemřel herec, scénárista a režisér Paul Mazursky

Ve věku 84 let zemřel Paul Mazursky. Byl autorem mnoha scénářů a režíroval také několik úspěšných filmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Mazursky na archivním snímku

Paul Mazursky na archivním snímku | Zdroj: Reuters

Vůbec první roli měl Mazursky ve filmu Stanleyho Kubricka Strach a touha a objevil se také ve snímku Džungle před tabulí. Zahrál si i v seriálech jako byla Zóna soumraku nebo Larry, kroť se.

Známější je ale hlavně pro svou režisérskou a scénáristickou tvorbu. Za tu letos získal cenu Amerického spolku spisovatelů za celoživotní přínos. U příležitosti udílení ocenění Mazursky řekl, že jeho silnou stránkou při psaní je ironie.

„Ironie pro mě znamená, že věci nejsou takové, jaké se zdají. Že je za nimi něco víc. Publikum ironii vždycky nepochopí, ale když ano, pak to má velký úspěch," vysvětloval Paul Mazursky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herce, scénáristu a režiséra Paula Mazurskyho připomněla Petra Novotná

Významnou je i jeho práce za kamerou.

V roce 1969 režíroval komedii Bob a Carol a Ted a Alice. K filmu o sexu a manželství napsal i scénář. Je známý také díky svému novějšímu snímku Rozvedená žena. Jill Clayburgová v něm hrála Newyorčanku, kterou manžel opustí kvůli mladší milence. Oba filmy byly nominované na Oscara.

Mazursky režíroval také komedii Moskva na Hudsonu o ruském saxofonistovi v New Yorku, kterého si zahrál Robin Williams. New York se v jeho filmech objevoval často, protože odtud Mazursky pocházel.

Paul Mazursky ale zemřel v Los Angeles. Jeho mluvčí uvedla, že důvodem byla zástava srdce.

Petra Novotná, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme