VIDEO: 91letá společnice v Tokiu stále baví klienty. Gejšou bude až do smrti

Některá povolání se dají dělat do velmi vysokého věku. Jsou i tací, kteří do důchodu nikdy neodejdou. Jednou z nich je i gejša Asakusa, vlastním jménem Fumi Kikuči. Nejstarší gejše v Tokiu, a pravděpodobně i v celém Japonsku, je 91 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gejša. Ilustrační foto

Gejša. Ilustrační foto | Foto: japan-guide.com

„Je mi jen 91 let. Říkám ‚jenom 91‘ záměrně. Když to mí klienti slyší, začínají se nahlas smát," říká gejša Asakusa.

O povolání gejši snila od dětství. Ovlivnily ji japonské filmy, které dokola sledovala s maminkou.

Začala jako učednice ve 13 letech v domě Šin-Kikuno-ja. O tři roky později už jako gejša pracovala. Byla to pro ni snadná volba, protože miluje tancování a zpěv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejstarší tokijské gejše informují Marie Machytková a JekatěrinTkačenko

Teď už kvůli svému věku tancovat nemůže, ale pořád zpívá a hraje na šamisen - tradiční japonskou třístrunnou kytaru.

Mezi klienty je stále velmi oblíbená, má i 20 objednávek za měsíc. Hodně času nyní věnuje také mladé generaci. Učí mladé dívky tradiční japonské umění a také, jaké to je být gejša.

Tradice společnic na úrovni ale pomalu zaniká. Gejši jsou dnes spíš jen hosteskami nebo turistickou atrakcí. Ještě ve 20. letech pracovalo v Japonsku přes 80 tisíc gejš. Dnes jich zbyla zhruba tisícovka, která dál baví klienty zpěvem, tancem a navazováním odlehčené konverzace.

Někdy se přece jen může stát, že se gejša do svého klienta zamiluje. Je to i případ Asakusy, která ve dvaceti letech porodila syna svému ženatému klientovi. Vychovala ho ale sama, jen s pomocí své matky.

Nejstarší gejša v Tokiu o důchodu neuvažuje.

„V mém případě to není jen o tom, v jakém věku skončím. Budu gejšou celý život, dokud nezemřu," říká na závěr.

Marie Machytková, Jekatěrina Tkačenko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme