Zájemců o letní brigády je pětkrát více než nabízených míst

Se začátkem tradičně prázdnin roste poptávka krátkodobé brigády. Zájemců je ale letos pětkrát víc než nabízených míst. Přesto se brigáda dá ještě sehnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Absolventi škol nemohou sehnat na Vysočině práci. Devatenáctiletá Veronika, která vystudovala obchodní akademii, proto chodí na brigádu jako zmrzlinářka

Absolventi škol nemohou sehnat na Vysočině práci. Devatenáctiletá Veronika, která vystudovala obchodní akademii, proto chodí na brigádu jako zmrzlinářka | Foto: Lucie Maxová

Většina brigád byla obsazena už v květnu a červnu. Řádově šlo o tisíce míst.

Podle statistik pracovních portálů v současné době zájem pětkrát převyšuje nabídku. Hlavně proto, že je hodně studentů, kteří dokončili přijímací pohovory na vysoké školy a nemusejí si hledat stálé místo.

Přesto se nabídky zaměstnavatelů stále objevují. Zájemce ale musí reagovat velice rychle, radí analytik portálu jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

„Místo je třeba vystaveno a během dopoledne může být vystaveno a zase staženo. Takže pokud někdo hledá brigádu na poslední chvíli, má z čeho vybírat, ovšem vyplatí se reagovat velice rychle. Nábor probíhá trochu zrychleně, nepořádají se žádná složitá výběrová řízení, a kdo dřív přijde, ten dřív bere,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je momentálně nabídka letních brigád, zjišťovala Jitka Hanžlová

Největší nabídka brigád je v obchodě, ubytování, cestovním ruchu a pohostinství. Typické jsou třeba pomocné síly pro letní zahrádky restaurací. Hodně míst je také ve stavebnictví nebo zemědělství, kde se jedná hlavně o řemeslnou a manuální práci.

Zájem je ale také o brigádníky na administrativní práci jako záskok za vlastní zaměstnance firem, kteří si vybírají dovolenou. A místa nabízejí při různých akcích i marketingové společnosti.

Petr Langer, produktový manažer inzertní skupiny Annonce, si ale všímá, že letní brigády se netýkají jen studentů.

„Poptávka se zvyšuje i u osob nad 45 let, které v době letních prázdnin mají více času, a proto mají zájem o brigády, například chtějí pomoct v domácnostech, hlídat děti a podobně,“ potvrzuje Langer s tím, že hlídání dětí nejčastěji nabízí starší dámy, muži zase hledají práci ve stavebnictví.

Lidé v evidenci úřadu práce musí brigádu hlásit

Pokud si brigádu najdou lidé, kteří nestudují a jsou v evidenci úřadu práce, měli by příležitostnou práci nahlásit.

„Lidé, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, musí svou brigádu nahlásit příslušnému kontaktnímu pracovišti Úřadu práce České republiky. A to nejpozději v den nástupu. Samozřejmě by neměli zapomenout, že jejich přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, což je momentálně 4250 korun,“ vysvětlila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Výdělek brigádníků se liší podle toho, jakou práci dělají. „Odměny se nejčastěji pohybují mezi 70 a 100 korunami za hodinu práce. Samozřejmě jsou i výjimky, výrazně lépe i výrazně hůře placené brigády. Některé manuální práce jsou třeba za 60 korun na hodinu, ale to už je opravdu nejnižší hranice těsně nad zákonným limitem,“ upřesňuje analytik Dombrovský.

V případě studentů nejde jen o peníze. Důležité je, že mohu získat praxi, k čemuž pak přihlíží i budoucí zaměstnavatel.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme