Vrak lodi Costa Concordia je na hladině, chystá se na plavbu do šrotu

Vrak výletní lodi Costa Concordia je po dvou a půl letech opět na hladině a po moři urazil první metry ze své poslední plavby do Janova. Tam těžce poškozené plavidlo sešrotují. Složitá operace začala u ostrova Giglio dnes ráno a potrvá dalších několik dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyzvedávání vraku lodi Costa Concordia u ostrova Giglio

Vyzvedávání vraku lodi Costa Concordia u ostrova Giglio | Zdroj: Reuters

Vrak lodi se dnes odpoutal od betonových bloků, které ho stabilizovaly na mořském dně. Skoro 115 tisíc tun vážící kolos se zvednul asi o dva metry a posunul se o 30 metrů od místa ztroskotání.

Technici loď zvedají tak, že do nádrží podél jejího trupu pumpují vzduch. A první část už se podle všeho povedla. „Loď už pluje a dva remorkéry už jí teď pomalu táhnou na východ,“ řekl koordinátor celé operace Franco Porcellacchia.

Za několik dalších dní by se Costa Concordia měla zvednout asi o 12 metrů, aby byla schopná plavby. Pak vyrazí na 280 kilometrů dlouhou cestu do Janova. V tamních docích by ji měli dělníci rozřezat na menší kusy, které pak sešrotují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyzvedávání vraku Costy Concordie sleduje redaktor Zdeněk Novák

Vrak Costy Concordie je dvaapůlkrát větší než Titanic. Na unikátní operaci se podílí více než tři stovky techniků a potápěčů, vyprošťování vraku už stálo podle odhadů více než miliardu eur.

Za normálních okolností by se tak velká loď vyhodila do povětří, ostrov Giglio je ale součástí unikátní přírodní rezervace, která by se tak nenávratně zničila. Na operaci proto dohlížejí mimo jiné třeba ekologičtí aktivisté a před vyzvednutím se z trupu lodi odčerpaly všechny potenciálně škodlivé látky.

Místní na odstranění vraku čekají skoro jako na smilování. A na operaci se samozřejmě přicházejí podívat i turisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Itálie se do vysílání Radiožurnálu přihlásila spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi

„Pro nás je to den plný emocí. Doufáme, že ten vrak odstraní. Držíme jim palce,“ říká jedna z přihlížejících Silvia Celestini.

Costa Concordia se v lednu 2012 příliš přiblížila k pevnině a narazila na útes. Poté se převrátila na bok. Na palubě bylo více než 4200 lidí, 32 z nich zemřelo.

U soudu se teď za havárii zodpovídá kapitán lodi Francesco Schettino.

Technici začali vyzvedávat vrak výletní lodi Costa Concordia | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Hromádka, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme