Záchranáři v Německu vyprostili po 12 dnech zraněného jeskyňáře

Záchranáři na jihu Německa dostali po několikadenním úsilí na povrch zraněného jeskyňáře Johanna Westhausera. V podzemí strávil 12 dní. Helikoptéra ho okamžitě přepravila do nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranné akce u systému jeskyní Riesending-Schachthöhle. Týmu se podařilo vyprostit zraněného jeskyňáře Johanna Westhauser

Záchranné akce u systému jeskyní Riesending-Schachthöhle. Týmu se podařilo vyprostit zraněného jeskyňáře Johanna Westhauser | Zdroj: ČTK

Závěrečná fáze vyprošťování byla velmi náročná. Záchranáři museli vlastníma rukama vytáhnout nosítka se zraněným mužem ze 180 metrů hluboké jeskyně.

U jejího ústí v nadmořské výšce 1800 metrů už byli připraveni lékaři a mobilní stanice první pomoci. Poté byl vrtulníkem dopraven na kliniku, kde už absolvoval první vyšetření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci záchranného týmu sledovala zpravodajka v Německu Klára Stejskalová

Na vyprošťovací akci se podílelo 728 záchranářů z pěti zemí. Kromě Němců také Švýcaři, Rakušané, Italové a Chorvaté.

Na 70 speleologů bylo přímo v jeskyni. Vedoucí záchranářského týmu ocenil všechny za solidaritu, která operaci provázela.

Bezprecedentní úsilí záchranářů pochválil například také zástupce rakouských speleologů Christian Öhlinger.

„Spolupráce byla opravdu vynikající, všichni byli velmi přátelští a pomáhali si. Pracovali jsme jako tým a po technické stránce jsme se mohli na ostatní zcela spolehnout,“ poznamenal.

Speleolog uvízl po vážném úrazu hlavy v největším jeskynním systému v Německu o předminulém víkendu.

Záchranáři ho museli dostat z hloubky téměř jednoho kilometru, kde muže nečekaně udeřil uvolněný kámen. Dvaapadesátiletý jeskyňář proto nebyl schopen dostat se ven vlastními silami.

Systém Riesending-Schachthöhle nedaleko Berchtesgadenu je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Tvoří ho řada komplikovaných úzkých chodeb a průlezů, šachet i velkých jeskynních prostor s jezery. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patřil i Westhauser.


Zvětšit mapu

Klára Stejskalová, ČTK, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme