Kvůli konfliktu mezi Izraelem a Hamásem se mimořádně sešla Rada bezpečnosti

Víc než 80 Palestinců už zahynulo při izraelských náletech na pásmo Gazy. Židovský stát zaútočil od úterka na 750 různých cílů. Za stejnou dobu přilétlo na jeho území na 450 palestinských raket. Ty sice nikoho nezranily, z jižního Izraele ale přesto odcházejí do Tel Avivu statisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael pokračuje v leteckých úderech na cíle v pásmu Gazy

Izrael pokračuje v leteckých úderech na cíle v pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Izraelské letecké útoky v pásmu Gazy podle tamních úřadů připravily v posledních dnech o život přes 80 Palestinců, přičemž většina z nich byli civilisté. Uvedlo to palestinské ministerstvo zdravotnictví.

"Izraelské útoky na civilisty, na děti v jejich domovech - to je jednoznačný válečný zločin. Je to v rozporu se všemi právy a mezinárodními regulacemi,“ dovolává se palestinský premiér Rámí Hamdalláh podpory mezinárodního společenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokračujích leteckých a raketových útocích mezi Izraelem a Hamásem informovala Tea Parkanová ze zahraniční redakce

Roztržka mezi Izraelem a radikály v pásmu Gazy se už dostala na půdu Rady bezpečnosti OSN a mimořádně se kvůli tomu sejde i Liga arabských států. Židovský stát se ale dovolává svého práva na obranu.

"Izrael se snaží chránit civilisty a varuje je před útoky. Hamás si naproti tomu dělá z civilistů živé štíty, skrývá se ve školách a mešitách a své velitelství má v přízemí nemocnice," hájí pozici Izraele jeho velvyslanec u OSN Ron Prosor.

Vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček připomíná, že se hodně sázelo na zprostředkovatelskou roli Egypta. Ten má pragmatické vztahy jak s Izraelem, tak Hamásem a v minulosti už několikrát domlouval podobná ukončení bojů nebo příměří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhrocenou situaci rozebral ve Stalo se dnes vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček

„V tuto chvíli ale palestinský prezident Mahmúd Abbás tvrdí, že egyptská role selhala, že se Egypťanům nepodařilo prorazit s nějakou diplomatickou cestou a že je na spadnutí izraelská pozemní ofenzíva.“

„Může to být jenom strašení, nicméně i Izraelci říkají, že během dvou tří dnů by o eventuální invazi do pásma Gazy mohlo být rozhodnuto,“ říká Tureček.

Izraelská vláda už v minulých dnech schválila povolání čtyřiceti tisíc záložníků a posílila jednotky u hranic s Gazou, kam se přesunuly i tankové prapory. Na internetu se také objevila videa, která ukazují akce izraelských vojáků proti ozbrojencům z Hamásu.

Nahrávky zveřejnila izraelská armáda a na jedné z nich je vidět zásah proti skupině ozbrojenců, která se vylodila na pláži nedaleko vojenské základny izraelských sil. Pět ozbrojenců izraelští vojáci zlikvidovali.

K tomuto výsadku se přihlásilo militantní křídlo Hamásu. Jeden z jeho představitelů na svém twitterovém účtu napsal, že útok byl namířený proti sionistické námořní základně. Další videa zase ukazují nálety izraelských letounů, které bombardují cíle v pásmu Gazy.

Ondřej Himmer, mta, Tea Turk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme