Česká zbrojovka expanduje na Slovensko. Otevřela nový výrobní závod

Česká zbrojovka dnes otevře na Slovensku nový výrobní závod s názvem CZ-Slovensko. Výrobce zbraní z Uherského Brodu si vybral středoslovenské město Nováky, kde chce do konce roku zaměstnat 200 lidí. Premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico na slavnostním otevření závodu podpořili myšlenku sjednocení zbraní obou armád.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevírání nového závodu České zbrojovky ve slovenských Novákách

Otevírání nového závodu České zbrojovky ve slovenských Novákách | Foto: Vojtěch Berger

Nový závod na Slovensku má České zbrojovce pomoci doplnit výrobní kapacitu mateřského podniku v Uherském Brodě. Expanze je důkazem oživení českého zbrojního průmyslu.

Společnost CZ Slovensko zatím v Novákách zaměstnává 65 lidí, počet zaměstnanců má postupně stoupnout až na 200.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jestli se daří českému zbrojnímu průmyslu pronikat na světové trhy, zjišťovala Jitka Hanžlová

Vyrábět se tu budou komponenty k zásobníkům a k útočným puškám. „V druhé fázi předpokládáme montáž útočných pušek CZ 805 BREN A1 a A2 a jejich servis,“ popisuje generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík.

Firma rozbíhá novou výrobu v době, kdy slovenská armáda uvažuje o rozsáhlém přezbrojení, a právě Česká zbrojovka je jedním z kandidátů na dodávku útočných pušek.

Právě o českých puškách BREN se už delší dobu mluví jako o možné náhradě za staré pušky vzor 58, které dnes používá slovenská armáda.

Podle vedení zbrojovky jsou ale plány na expanzi na Slovensko dlouhodobé a aktuální chystané nákupy ve slovenském resortu obrany v nich nehrají roli.

Otevírání nového závodu České zbrojovky ve slovenských Novákách | Foto: Vojtěch Berger

Přesto podle ředitele Kovaříka může nová výrobna na Slovensku zbrojovce k lukrativnímu obchodu pomoct.

„Doufám, že i toto by mohlo být určitým kritériem v případě hodnocení výhodnosti nabídky České zbrojovky,“ dodává Kovařík.

Stejné zbraně pro Čechy i Slováky

Česká armáda už útočné pušky BREN ve výzbroji má. Ministři obrany Česka a Slovenska dnes v Novákách podepsali dokument, který otevírá cestu k tomu, aby stejný typ zbraně koupilo i Slovensko.

„Touto deklarací jsme se dohodli, že budeme unifikovat všechny zbraně,“ říká slovenský ministr obrany Martin Glváč.

To že je výhodné, aby armádní jednotky stejného typu měly v Česku i na Slovensku také totožné zbraně, obhajoval v Novákách i český premiér Bohuslav Sobotka.

„Pokud by armády obou zemí byly vybaveny stejnými zbraněmi, umožnilo by to praktické posílení jejich součinnosti. Usnadnilo by to například i společné nasazení v zahraničních misích,“ uvádí Sobotka.

Otevírání nového závodu České zbrojovky ve slovenských Novákách | Foto: Vojtěch Berger

Česko se Slovenskem plánují spolupráci v oblasti už dlouho. Mluví se například o společných nákupech vojenské techniky nebo o společných vojenských cvičeních. Podle slovenského premiéra Fica se Slovensko postupně vrací na pole zbrojního průmyslu, kde kdysi hrálo významnou roli.

Většinový podíl v novém podniku CZ-Slovensko má Česká zbrojovka. Zčásti ho vlastní také slovenská firma MSM Martin, ve které má téměř poloviční podíl česká společnost Excalibur Army.

Z Česka se loni vyvezly pistole i tanky

Česká zbrojovka u nás zaměstnává zhruba 1600 lidí a předloni měla tržby přes 2 miliardy korun. Nedávno získala velkou zakázku od mexické federální policie. Dodá jí útočné pušky Bren a pistole CZ P-09 za celkem 180 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

U otevření nového závodu České zbrojovky na Slovensku byl zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

S puškou Bren se podnik nyní účastní také tendru na přezbrojení francouzské armády, ve kterém jde o dodávku 160 tisíc kusů zbraní v příštích deseti letech. Letos chce vyrobit zhruba čtvrt milionu zbraní a pracuje mimo jiné i na objednávce pistolí pro egyptskou policii.

Zbrojní průmysl má v Česku dlouhou tradici a stále patří mezi základní pilíře ekonomiky. Českým zbrojovkám obecně se v poslední době daří více pronikat na světový trh.

V loňském roce se z Česka vyvezlo například 67 tisíc revolverů a pistolí, více než 10 tisíc samopalů a 32 tisíc samočinných pušek. Mezi dalšími položkami byly také tanky, těžké kulomety, letouny L-39ZO a obrněná vozidla.


Zvětšit mapu

Jitka Hanžlová, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme