Javoříčské jeskyně skrývají mnohá tajemství. Jeskyňáři se snaží najít velký dóm

Javoříčské jeskyně jsou i pro speleology stále záhadou. Přes padesát let se už jeskyňáři snaží zjistit, co je v dosud neprozkoumané části kopce Špraněk. Přestože se každý rok dostanou o kousek dál, ještě pořád nedošli nakonec. A věří, že ty největší objevy mají stále před sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Javoříčské jeskyně - krásná krápníková výzdoba

Javoříčské jeskyně - krásná krápníková výzdoba | Foto: Aleš Spurný

„Javoříčské jeskyně nejsou zdaleka prozkoumané. A nejenom Javoříčské jeskyně, ale celý Javoříčský kras. Tady je těch neprobádaných jeskyní ještě hrozně moc. Za poslední tři roky jsme tady našli řádově pár stovek metrů. A vypadá to, že to pokračuje dál,“ přibližuje správce Javoříčských jeskyní Stanislav Vybíral.

Na průzkumu podzemí tu pracuje několik skupin. Takzvané jeskyně za Hájovnou prohledávají speleologové z Prostějova. Nepřístupné oblasti přímo Javoříčské jeskyně zkoumá olomoucká skupina Estavela. Ta se snaží ověřit starou teorii o tom, že v kopci existují další velké prostory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumech v Javoříčských jeskyních natáčela redaktorka Monika Tomášková

„Měl by tady teoreticky být velký dóm. Ten dóm, co se jednou objeví, tak to bude to hlavní. To, co teď procházíme, ty nádherné jeskyně, to je jenom taková odbočka. Je to zatím jenom teorie, ale všechno napovídá tomu, že by to tam mohlo být,“ popisuje směr dalšího bádání jeskyňářů Vybíral.

Javoříčské jeskyně objevil v roce 1938 revírník Vilém Švec s partou lesních dělníků. Krátce poté je zpřístupnili veřejnosti. V padesátých letech Javoříčské jeskyně prozkoumával speleolog Vladimír Panoš. Několik stovek metrů dalších chodeb už má kontě i olomoucká Estavela.

Aktuálně pokračují jeskyňáři v průzkumu na dvou místech. „To je ten hlavní dóm, to je v Křišťálové jeskyni. A další taková díra, kde by se dalo něco najít, je potom za Olomouckým dómem. To je největší dóm tady v jeskyních, není zpřístupněný a pravděpodobně nikdy nebude.“

Javoříčské jeskyně - strop tisíců brček | Foto: Aleš Spurný

„To je víc jak 100 metrů dlouhý dóm, končí závalem a tam bychom se chtěli dostat ještě dál. Zkoušíme ho obejít a objevili jsme tam další jeskyně, řádově desítky metrů, které jsme tam ani nečekali. Ale pořád to není to, co hledáme,“ vysvětluje správce jeskyní.

Průzkum v Javoříčských jeskyních není žádná legrace. Jeskyňáři se do děr spouštějí mnohdy nohama napřed, aniž by tušili, co je pod nimi. Také prolézt často úzkými proláklinami vyžaduje pořádnou dávku ohebnosti. „Největší problém je s hlavou. Když proleze hlava, tak potom proleze už i celé tělo.“

„Strach tam mít nemusíte. To jsou obrovské bloky, obrovská skála a to se jenom tak nezřítí. To už se tam pár tisíc let nepohnulo, tak snad se to nepohne ani ten den, kdy tam prolézáme,“ uzavírá Stanislav Vybíral.


Zvětšit mapu

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme