Nový libyjský parlament zasedne v neklidném Benghází, poprvé v srpnu

Libyjské úřady slavnostně představily v Benghází na východě země sídlo nového parlamentu. Umístění sněmovny do neklidného regionu má ujistit tamní obyvatele, že s nimi tripoliská vláda počítá. Přitom právě vládní armáda a policie v Benghází selhává v jejich ochraně před ozbrojenými skupinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Libyi v červnu 2014

Volby v Libyi v červnu 2014 | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Dvousetčlenná sněmovna vzejde ze středečních voleb, které pro Libyjce znamenají naději na ukončení chaotického přechodného období po pádu režimu Muammara Kaddáfího.

Definitivní výsledky voleb známy nejsou, zatím se hlasy stále sčítají. V ulicích hlavního města Libye je klid, během voleb ani po nich zde nedošlo k žádnému politickému násilí. Na východě země ale boje mezi oddíly odpadlického generála Haftara a revolučními a islamistickými milicemi pokračují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po volbách sleduje v Tripolisu blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Jedno je ovšem jasné, alespoň podle libyjské Nejvyšší volební komise – volební účast byla poměrně nízká, asi 42 procent. Navíc výsledky bude pro komentátory velmi těžké vůbec rozklíčovat, protože Libyjci volili na individuální bázi – jednotliví kandidáti byli nominováni jako nezávislí a teprve čas ukáže, k jakému politickému směru se nakonec přihlásí.

Přesto Libyjci tyto volby vnímají jako přelomové. Vůbec poprvé si řádně ustanovili parlament, od něhož očekávají stanovení pravomocí vlády i prezidenta.

První libyjské demokratické volby se uskutečnily v roce 2012. Národní kongres tehdy ovládla menšina spojená s ozbrojenými milicemi, které postupně odstavily policii a armádu na vedlejší kolej.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme