Milan Komárek ke konci července končí v čele protikorupční policie

Milan Komárek k 31. červenci z osobních důvodů opouští pozici šéfa protikorupční policie. Útvar dočasně povede současný náměstek ředitele Jaroslav Vild. Policejní prezident Tomáš Tuhý chce nového ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vybrat do podzimu. Tuhý to dnes oznámil na tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Komárek (na archivním snímku) k 31. červenci z osobních důvodů opouští pozici šéfa protikorupční policie

Milan Komárek (na archivním snímku) k 31. červenci z osobních důvodů opouští pozici šéfa protikorupční policie | Zdroj: ČTK

Komárek se stal šéfem protikorupční policie v polovině loňského června. Funkci získal ve výběrovém řízení.

„Plukovník Komárek mě informoval, že svůj post opouští z osobních důvodů, které jsem vyslechl a plně je respektuji. Jeho práce si velmi vážím," uvedl Tuhý. „Předpokládám, že ÚOKFK bude mít kompletní vedení na podzim,“ dodal.

Podle policejního prezidenta se podařilo Komárkovi útvar stabilizovat a také hrál důležitou roli při přípravě a vzniku týmu Kobra, který nově bojuje s daňovou kriminalitou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Antonín Viktora

Tuhý nadále počítá s tím, že Komárek bude pracovat v řídicích funkcích policie. Předtím působil jako náměstek krajského policejního ředitele ve Středočeském kraji.

Protikorupční policie prověřuje a vyšetřuje vedle korupce také hospodářskou a finanční trestnou činnost.

V loňském roce útvar předal žalobcům návrh na podání obžaloby například v kauzách Promopro, nákupu vozů Tatra pro českou armádu, údajně zmanipulovaných zakázek kolem bývalého hejtmana Davida Ratha či v případu náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky a exředitele IT odboru Milana Hojera.

Komárek od policie zcela neodchází

Protikorupční policie loni obvinila 393 lidí, což bylo o 59 více než v předchozím roce. Policisté tohoto útvaru loni zajistili při vyšetřováních majetek za téměř 5,4 miliardy korun.

Komárek ale od policie úplně neodchází. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD naznačil, že by se mohl zabývat kyberzločinem.

„Podle informací od pana policejního prezidenta jsem slyšel, že by měl na starosti boj s kyberzločinem. Od pana policejního prezidenta budu chtít, aby v horizontu tak, jak ukládá služební zákon, našel kvalitativně stejného nebo lepšího nástupce,“ řekl Chovanec.

ČTK, kap, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme