Agentura pro sociální začleňování sklízí po třech letech úspěchy. Výrazný pokrok je třeba v Kadani

Agentura pro sociální začleňování uzavřela tříletou spolupráci s osmi tuzemskými městy, kterým pomáhala bojovat proti sociálnímu vyloučení. Tuto problematiku označuje současný koaliční kabinet za jednu ze svých priorit a do citlivých regionů se vydávají ministři, aby ujistili tamní zastupitele, že stát je nenechá samotné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Agentury pro začleňování v sociálně vyloučených lokalitách Martin Šimáček

Ředitel Agentury pro začleňování v sociálně vyloučených lokalitách Martin Šimáček | Foto: Radio Wave

Spolupráce pobíhala v Kadani, Hodoníně, Kolíně, Krupce, Mělnicku, Sokolovu, Vejprtech a ve Větřní. Ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček je se spoluprací ve většině případů spokojen.

„V Kadani jsme po tři roky spolupracovali s velmi motivovaným vedením města, s motivovanými úředníky, s řadou pracovníků z neziskových organizací. Výsledkem je skutečně viditelná změna ve všech oblastech – nezaměstnanosti, bydlení, vzdělávání,“ uvádí Šimáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

Agentura podle jeho slov pracuje na nejdůležitějších potřebách v každém regionu. Zaměřuje se přitom na trvale udržitelné změny.

Například právě v Kadani funguje systém prostupného bydlení, které umožňuje lidem v krizové bytové situaci získat bydlení na okraji města, konkrétně v Prunéřově. Pokud jsou schopni platit své závazky, mohou se postupně dostat do centrální části města.

„Mám velkou radost, že se podařilo snížit zadlužení těchto lidí o 46 procent. To znamená, že téměř polovina lidí se v Prunéřově oddlužila a je připravena v systému prostupného bydlení postoupit na vyšší stupeň,“ pochvaluje si Šimáček.

Nikdo ze zadlužených lidí nedostává žádný mimořádný příspěvek od státu. Vše si lidé musí uhradit a odpracovat sami.

Velice dobře se projekt začleňování uchytil kromě Kadaně také v Krupce, Sokolovu nebo ve Vejprtech. Vždy podle Šimáčka záleží na tom, zda se potká očekávání ze strany města a nabídka agentury. Pokud ano, je možné během tří let dosáhnout výrazného pokroku.

Veronika Sedláčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme