Evropská unie se chystá uvalit na Rusko zatím nejtvrdší sankce

Země Evropské unie se chystají zasáhnout Rusko zatím zdaleka nejtvrdšími sankcemi. Ty by měly vůbec poprvé mířit proti celým oblastem ruské ekonomiky. Státy osmadvacítky tak reagují na to, že Rusko podle EU stále podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Na nových sankcích vůči Rusku by se měli v Bruselu dohodnout velvyslanci zemí EU. Mělo by jít o finanční sankce nebo zákaz vývozu zbraní do Ruska.

Země osmadvacítky zřejmě ruským bankám zakážou přístup na evropské kapitálové trhy, zavedou zbrojní embargo nebo zastaví vývoz citlivých technologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru EU uvalit další sankce a o postoji ruských obyvatel mluvili unijní zpravodaj Ondřej Houska a komentátor Libor Dvořák

Hlavně první krok by měl mít podle odborníků výrazný dopad na ruskou ekonomiku. Tamní banky obvykle potřebují desítky miliard dolarů ročně na evropských kapitálových trzích.

Sankce zároveň podle diplomatů nesmějí poškodit jedny země unie na úkor druhých.

„Aby ta váha byla pokud možno rovnoměrně rozložena napříč Evropskou unií,“ řekl český velvyslanec při EU Martin Povejšil.

Evropská unie by dnes měla zavést také zmrazení kont a zákaz cest na své území pro vysoce postavené spolupracovníky prezidenta Vladimira Putina.

Většina Rusů přiznává, že hospodářské sankce, které v současnosti vůči jejich zemi zavádí Západ, je nijak nevzrušují a neobávají se jich. Tento vývoj naopak znepokojuje jen necelou třetinu ruských občanů.

61 procent Rusů v průzkumu přiznalo, že jim sankce nedělají vůbec žádné starosti. 58 procent se neobává ani žádné mezinárodní izolace. Číslo těch, kteří nemají obavy, tak roste.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme