Jednání o příměří pokračují, jih Gazy mezitím hlásí tvrdé boje

Navzdory zákazu vyhlášenému americkými úřady pro letadla Spojených států, přistál dnes na letišti Ben Guriona nedaleko Tel Avivu letoun s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym na palubě. Ten se přímo na místě pokouší, stejně jako předseda OSN Pan Ki-mun, sjednat s palestinskými i izraelskými představiteli příměří. Zatím neúspěšně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry a izraleský premiér Benjamin Netanyahu v Tel Avivu

Americký ministr zahraničí John Kerry a izraleský premiér Benjamin Netanyahu v Tel Avivu | Zdroj: Reuters

Na několika místech Gazy se Červenému kříži na čas podařilo vyhlásit humanitární příměří, aby mohl z míst bojů evakuovat zraněné. Humanitární situace je zde kritická, na útěku jsou už desetitisíce lidí.

Těžké střety navíc neustávají ani 15 den od začátku izraelské operace proti ozbrojencům z radikálního palestinského hnutí Hamás.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace přinesl blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Nejčerstvější boje jsou hlášeny z okolí Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, odkud v panice prchají údajně desítky rodin. Palestinská média popisují tamější situaci za další krveprolití, kde umřely desítky lidí.

Izraelská armáda dnes podnikla na Gazu velmi tvrdý útok, podle nepotvrzených informací s dělostřelectvem i letectvem ostřelovala řadu vojenských cílů. Zničena byla ovšem i řada civilních budov.

Palestinské hnutí Fatáh nicméně oznámilo, že následující hodiny budou rozhodující v jednáních o případném příměří a že konkrétní kroky správným směrem už byly učiněny.

Delta ruší další lety do Tel Avivu, následují ji Lufthansa i polský LOT

Číst článek

Štěpán Macháček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme