Nové zvýšení minimální mzdy probere tripartita. Zástupci podniků nesouhlasí

Vyšší minimální mzdu a růst platů ve veřejném sektoru má dnes na programu tripartita. Zástupci odborů a zaměstnavatelů budou s vládou probírat také podporu hospodářského růstu, reformu školství a stav justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Největší pozornost k sobě přitahují právě mzdy. Vláda už slíbila, že příští rok vzrostou platy ve veřejných službách o 3 a půl procenta.

Odboroví předáci ale požadují, aby se suma na zvýšení výdělků nerozpustila v narovnání platových tabulek a v odměnách podle služebního zákona. Na tyto věci žádají odboráři peníze zvlášť.

Velké diskuse se dají čekat také nad úmyslem vlády opětovně zvýšit minimální mzdu. Od příštího roku by měla vzrůst na 9200 korun, což kritizují zaměstnavatelé. Vládní návrh vadí především Unii malých a středních podniků, kterých se může dotknout nejvíc.

Malé podniky, které zaměstnávají třeba jen dva nebo tři lidi, se dostanou do situace, kdy zvýšení minimální mzdy vůbec neznamená, že jim také stoupnou tržby. Takže budou muset někoho propustit, protože na jeho vyšší mzdu prostě nevydělají.

Navíc to znamená, že stoupne odvodová zátěž živnostníků. Některé daňové předpisy a hlavně základní sazby veřejného zdravotního pojištění se totiž odvozují právě z výše minimální mzdy v ekonomice.

Vzroste i odvodová zátěž živnostníků

Zvýšení minimální mzdy sice ublíží menším podnikům, ale hospodářství jako celku by se zase tolik dotknout nemuselo. Hlavně proto, že minimální mzdu u nás berou jen přibližně 3 procenta zaměstnanců. A nemělo by to ohrozit ani konkurenceschopnost České republiky.

Na druhou stranu, zřejmě právě ti nejméně kvalifikovaní, kteří pracují za minimální mzdu, budou v největším ohrožení, že o práci přijdou - pokud budou pro zaměstnavatele příliš drazí. Protože oni na vyšší odměny podniku zkrátka nevydělají.

Jedním z argumentů pro zvyšování minimální mzdy je to, že by měla snížit nezaměstnanost, že lidi ’přitáhne‘ do práce. Pokud ji ale seženou. A pokud budou chtít. Prezident Miloš Zeman k tomu nedávno poznamenal, že tento účel by minimální mzda splnila, pokud by se zároveň s ní nezvyšovaly sociální dávky. Aby se lidem opravdu vyplatilo hledat si práci. Ale spíš se dá čekat, že přibyde práce na černo.

Vývoj výše minimální mzdy od jejího zavedení v roce 1991 až do současnosti | Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme