Ruský zákaz dovozu potravin je podle USA krokem k úplné izolaci Moskvy

Ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie, Spojených států a dalších západních zemí povede podle USA k úplné izolaci tamější ekonomiky. Zákaz je odpovědí na sankce, které na Moskvu uvalil Západ kvůli situaci na Ukrajině. Evropská unie už vyjádřila nad embargem politování a varovala před možnými protiopatřeními.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

Odplata Kremlu za ekonomické sankce namířená na západní firmy a země podle Bílého domu jen prohloubí mezinárodní izolaci Ruska a způsobí další škody tamnímu hospodářství.

Hlavní ekonomický poradce Bílého domu Jason Furman připomněl, že i ruská centrální banka před embargem varovala kvůli tomu, že povede ke zvýšení inflace, a tím sníží koupěschopnost ruských spotřebitelů.

Zákaz podle ekonomů nezpůsobí americké ekonomice výraznější škody. Očekává se, že nejvíc pocítí dopady producenti drůbežího masa, pro které je Rusko druhým největším exportním trhem.

V celkovém objemu vývozu ale tvoří pouhých sedm procent, ani sami výrobci proto neočekávají výraznější problémy.

Lenka Kabrhelová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme